Stenson besviken efter att ha missat cutten Foto: TT Bildbyrån

Toppsvenskarna drogs med i US Opens favoritfall

Uppdaterad
Publicerad

US Opens andra dag gick bara marginellt bättre för världssexan Henrik Stenson. Plus ett för dagen och totalt tre över par innebär att svensken missar kvalgränsen för helgens spel. Det gör även världsåttan Alex Norén. Den ende svensk som är kvar är 110-rankade David Lingmerth som är 24:a, fem slag efter en fyrmannatät där ingen tidigare vunnit en major. Även de tre bästa spelarna i världen har spelat klart.

– Jag spelade säkert i dag och är verkligen sugen på att få slå ut under helgen, twittrar Lingmerth som hade 69 slag under fredagen.

Förra året bröt Henrik Stenson US Open innan den andra rundan spelats färdigt, delvis sänkt av halsont samt nack- och knäsmärtor.

I år missade världssexan kvalgränsen på svårspelade Erin Hills, Wisconsin.

Han inledde årets andra major med två över par och fick en tidig starttid på fredagen. Svensken gjorde tre bogeys, en dubbelbogey och fyra birdies och slutade på ett över par. Stenson lär gräma sig över en missad tvåmetersputt på dagens sista hål.

Nervös väntan

41-åringen stod för torsdagens mest imponerande slag, ett inspel från 139 meter rakt i koppen. Inget han lyckades upprepa den andra dagen, men väl en 20-metersputt på det femte hålet vilket gav dagens tredje birdie.

Men +3 räckte inte för att få spela vidare. Gränsen drogs vid +1. Vilket innebar en nervös väntan för ”Iceman”.

Flera toppspelare missade kvalgränsen. Bland dem världsettan Dustin Johnson (+4), världstvåan Rory McIlroy (+5) och världstrean Jason Day (+10). Det är första gången första gången sedan världsrankingen infördes 1986 som topp tre missar att spela vidare i en major. Det kan bli en riktig doldisvinnare; ingen topp 18 har tidigare vunnit en major och åtta av topp tolv på rankingen är borta.

– Jag har varit skadad och spelade lite orolig golf. Jag startade bra, men verkligheten hann i kapp mig. Jag har inte spelat så mycket ännu i år och förhoppningsvis kan det bli bättre desto fler rundor jag får i kroppen, säger nordirländaren McIlroy, som gjorde comeback efter en månads skadefrånvaro. Men han får packa ihop sina grejer efter att ha varit

101:a efter två rundor.

”Bergochdalbana” för Casey

Paul Casey, tvåa efter första dagens spel, hade en svängig andra runda. Två bogeys och en trippelbogey på fyra hål följde han strax efteråt upp med fem raka birdies.

– Det var lite av en bergochdalbana, säger engelsmannen.

I klubbhuset delade Casey, på -7, ledningen med Brian Harman, Brooks Koepka och Tommy Fleetwod.

Enda svensk kvar inför helgens spel är David Lingmerth som gick den andra rundan på tre under par. Han ligger på plats 24 inför den tredje dagen. Alex Norén och Daniel Chopra, 812:a på rankingen, är utslagna från fortsatt spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.