Två svenskar i startfältet då PGA-touren är tillbaka. Foto: Bildbyrån

Floyd hedras med tyst minut då PGA-touren är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

När PGA-touren är tillbaka manifesterar spelarna mot rasism.

En tyst minut ska hållas under varje runda till minne av George Floyd.

När 46-årige George Floyd dödades i Minneapolis för drygt två veckor sedan filmades det brutala polisingripandet i 8 minuter och 46 sekunder. 8.46 är därför också tiden då PGA-tourtävlingen Charles Schwab Challenge i Fort Worth ska tystna varje dag.

Förre världsettan Jordan Spieth tycker att det är viktigt att touren visar sin solidaritet med USA:s svarta befolkning.

Idrott och politik

– Jag tycker att det är en fin sak att göra med tanke på vad som har hänt, säger amerikanen.

”Kan inte begripa”

Spanske världstvåan Jon Rahm är en uttalad supporter till Black Lives Matter-rörelsen och pratar också om vikten av att tydligt ta ställning inför veckans tävling, som blir den första sedan coronapandemin stoppade allt spel i mars.

– Jag har aldrig blivit utsatt rasistiskt på grund av min hudfärg, men jag har haft vissa erfarenheter. Och det är ingen bra känsla, säger han.

– Jag kan inte begripa varför man behandlar någon annorlunda på grund av hur de ser ut, låter eller vad de tror på.

Det är ett stjärnspäckat golfgäng som har samlats i Texas. 15 av världens 20 bästa spelare är på plats, saknas gör dock såväl Tiger Woods som vissa spelare som för tillfället inte befinner sig i USA – till exempel Henrik Stenson och Tommy Fleetwood. Vid resor till USA gäller fortfarande att man först måste sitta i karantän i två veckor.

Norén och Norlander

Någon publik tillåts inte under de fyra första tävlingarna på PGA-touren och för spelarna, som alla har genomgått tester för covid-19, gäller det att hålla avstånd ute på banan.

– Normalt när man står på tee är alla samlade på samma ställe. Det kommer bli lite annorlunda att fokusera på social distansering på tee, säger världsfyran Justin Thomas.

Två svenskar finns i startfältet: Alex Norén och Henrik Norlander.

KLIPP: Detta har hänt: Gripandet av George Floyd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet