Svenskt EM-guld efter stor dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Cajsa Persson och Linda Wessberg vann EM-guldet i lagtävlingen i golf efter stor dramatik.

Först efter två särspelshål kunde den svenska duon avgöra finalen mot Frankrike.

– Helt sjukt och superkul, säger Cajsa Persson till SVT Sport.

Både på det 17:e och 18:e hålet hade Sverige chansen att avgöra finalen och säkra guldet – men så blev inte fallet. Två gånger om missade svenskorna i de avgörande puttlägena och finalen fick avgöras i särspel.

Inte heller det första särspelshålet kunde skilja lagen åt men när fransyskorna missade rejält på det andra och drog bollen långt från green var guldet nära.

EM-veckan

Fransyskorna behövde tre slag för att ta siig in på green och när de missade en bogeyputt gav man upp.

– Helt sjukt och superkul, jag vet inte vad man ska säga, säger Cajsa Persson till SVT Sport och Linda Wassberg fyller i:

– Vi har nog inte fattat det, det är fantastiskt. Jag vann EM-guld 2002 och trodde att det var sista chansen men nu står man här igen, säger hon.

Svåra väderförhållanden

Sveriges första nio hål var riktigt bra och man hade tre upp på Frankrike halvvägs in i finalen. Då fick visserligen den franska duon chansen att krypa närmare men fransyskan missade den korta putten och Sverige behöll sin ledning.

Regnet och kylan ställde till stora problem och det svenska spelet blev betydligt sämre de nio avslutande hålen. Frankrike vann både hål tio och hål elva och pressade svenskorna rejält ända fram till det sista hålet.

– När det regnar och blåser så slår man dåliga slag och det gäller att hålla huvudet högt för alla slår dåliga slag, säger Wessberg.

När man sen inte lyckades knyta ihop säcken på varken hål 17 eller 18 lev det en dramatisk avslutning på finalen. Men trots den knackiga avslutningen lyckades svenskorna knyta ihop säcken till slut.

På herrsidan gick guldet till Spanien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet