En känslosam Broberg efter segern är klar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Gråtande Broberg äntligen vinnare igen

Uppdaterad
Publicerad

Det fina spelet var som bortblåst.

Då fick Kristoffer Broberg visa hur man bäst tar sig ur knepiga lägen på en golfbana.

Det gjorde 35-åringen till en vinnare igen på Europatouren – och efteråt grät han av glädje och lättnad.

Två raka banrekord tog Broberg till ledning med åtta slag inför avgörandet på Cromvoirt i Dutch Open.

Defiliering de sista 18 hålen? Glöm det. Broberg riskerade att snuvas på sin första titel på sex år – men förmågan att ta sig ur mardrömslika lägen gjorde att han lyckades hålla undan.

Efter en sista runda på 72 slag (par) vann han på totalt 265 slag, tre före tysken Matthias Schmid.

I idrott i allmänhet och golf i synnerhet går det inte att ta ut segrar i förskott. Det gjorde förstås inte 35-åringen när han klev upp på första utslagsplatsen i Cromvoirt.

Det han inte fick med sig ut på de sista 18 hålen var de tre tidigare dagarnas känsla i spelet. En inledande birdie lovade mer än den höll. Bogeyn på det tredje följdes av par på vägen ut.

Jobbig eftermiddag

Med karriärens andra titel på Europatouren inom räckhåll fick Broberg en jobbig eftermiddag. De åtta slag han hade tillgodo efter lördagens 61-runda – banrekord på Bernardus Golf – blev stadigt färre.

Efter halva rundan hade de reducerats till fyra.

Schmid och spanjoren Alejandro Canizares plockade in slag efter slag medan Broberg inte fick något gratis.

Lättnaden var påtaglig när han puttade i för birdie och totalt 24 slag under på det tionde hålet, men Schmid noterade ännu en birdie och höll nere avståndet till fyra slag.

Tendensen blev allt tydligare, Schmid hittade flytet, Broberg spred bollar och fick kämpa för paren.

Chippen som avgjorde

Händelserna på det tolfte hålet fick avgörande betydelse.

Efter en grov miss hamnade Broberg bland låga tallar och i djup sand. Han försökte slå sig ur, bara för att se bollen hamna några meter bakom honom och ett minst lika svårt läge.

Hans sjätte slag, ett knepigt inspel på par 5-hålet, gick raka vägen i hål. I stället för en förmodad trippelbogey klarade sig Broberg med bogey. Schmid kontrade med en birdie – och var plötsligt bara två slag bakom.

Broberg fick inte rätsida på spelet, men han hjälptes av att Schmid också hamnade i svårigheter och tappade kontakten. I stället närmade sig Canizares.

Men även spanjoren hamnade i trubbel.

Föll i tårar

Broberg fick i en birdie på näst sista hålet, ledde med tre före Schmid när de båda gick ut på hål 18. Svensken spelade lugn och stabilt in på greenen, tvåputtade för seger och fick lyfta pokalen.

Broberg har haft stora skadeproblem med ryggen och höften och tvingats till operationer.

Efteråt var han väldigt känslosam.

– Det har varit sex års helvete, säger han gråtande under segerintervjun.

Fakta: Kristoffer Broberg

Född: 1 augusti 1986 i Stockholm.

Blev proffs: 2010.

Segrar: Två på Europatouren, fyra på Challengetouren, fyra övriga.

Främsta insats i en major: Delad 32:a i British Open 2014.

Övrigt: Vann sin första seger på Europatouren i november 2015, BMW Masters i Shanghai efter särspel mot amerikanen Patrick Reed. Det var Sveriges 100:e seger på Europatouren.

Aktuell: Satte banrekord två gånger och vann Dutch Open på söndagen, tre slag före tysken Matthias Schmid. Broberg är hittills ende svensk som vunnit på Europatouren i år.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.