Helen Alfredsson är kritisk till Henrik Stensons beslut. Foto: Bildbyrån

Helen Alfredsson: ”Golfens integritet är i gungning”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson gjorde ett kontroversiellt val och gick över till LIV-touren. Med det petades han som Ryder Cup-kapten. Före detta golfproffset Helen Alfredsson är kritisk till beslutet.

– Jag blev förvånad, hur mycket pengar behöver man egentligen? säger Helen Alfredsson till SVT Sport.

Tidigare i år blev Henrik Stenson utnämnd till kapten över Ryder Cup-laget – en titel han blev av med efter beslutet att spela i LIV-touren.

– Det är svårt, jag vet inte hans agenda. Men tajmingen med att han blev kapten var inte så bra. Han skulle ha väntat till efter Ryder Cup i alla fall, säger Helen Alfredsson.

Ryder Cup

– Det är ett ärofullt uppdrag och detta underminerar värdet av Ryder Cup, att pengar är mer värt. Det tycker jag känns tragiskt om jag ska vara ärlig: Golfens integritet är i gungning.

”Måste stå för det man säger”

Att pengar skulle vara en motivation har hon svårt att förstå.

– De tjänar ju så ofantligt mycket ändå, och hur mycket pengar behöver man egentligen? Pengar gör inte livet bättre, säger Alfredsson.

Både Alfredsson och Stenson började att spela golf i Gullbringa Golf och Country Club i Göteborg i ung ålder.

– Du får ju inte mer respekt i golfvärlden för att du spelar LIV-touren, det enda du får är pengar. Jag känner inte honom, vi är från samma klubb, men har aldrig uppfattat honom som sån direkt.

Alfredsson har själv representerat Europa i Solheim Cup vid ett tillfälle.

– Jag känner att när han fick kaptensrollen sa han att det var en ”dröm”. Är det inte de längre då? Man måste stå för det man säger. Ju fort du blir en offentlig person kommer det med ett visst ansvar.

”Finns inga pengar i världen...”

Alfredsson jämför med när hon kom tvåa i British Open 2008, då pratades det om hur mycket pengar hon fick. Men det kan inte jämföras med att vinna, och det är ytterligare en sak som får henne att ifrågasätta Stensons beslut.

– Vissa spelar kanske för pengar, men pengar kan inte jämföras med att vinna någonting. Jag tror inte Tiger (Woods) gjorde det till exempel. Men man får se hur kul det är om ett eller två år för dem, säger Alfredsson.

– Det finns många i ”business” som har tjänat massa pengar på andras misärer, de har ju ett samvete och trycker bort det.

KLIPP: 60 sekunder: Den hårt kritiserade LIV-touren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera stjärnor har lämnat PGA för LIV Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryder Cup

Mer i ämnet