Henrik Stenson hade det tufft på Winged Foot Foto: TT Nyhetsbyrån

Henrik Stenson ute ur US Open

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson klarade inte kvalgränsen och är ute ur US Open.

Däremot lyckades Alex Norén med nöd och näppe ta sig vidare.

Amerikanen Patrick Reed leder majortävlingen inför den tredje rundan.

Ganska fort kunde Henrik Stenson räkna ut att hans +7 för dagen och elva över par totalt inte skulle räcka för vidare spel. En eagle på det nionde hålet hjälpte föga när det också blev hela fyra dubbelbogeys på det som blev hans avslutningsrunda. Stenson var fem slag från att klara gränsen.

För Alex Norén blir det dock vidare spel. Så långt ner det går att komma i fältet bland de som klarade kvalgränsen ligger Norén på plus sex och en delad 50:e plats.

Norén, som gick ut tidigt på dagen fick vänta länge på beskedet att han får spela vidare, men kunde till slut andas ut. Hans 74 efter en inledande 72-runda på torsdagen räckte med ett slags marginal.

Tuffare vindar gjorde det svårspelat och totalt var det bara tre av de 144 spelarna som lyckades gå under par.

Reed ett slag före landsman

Men säg svåra förhållanden och Patrick Reed lyser upp. Därför är det inte konstigt att amerikanen leder US Open efter två dagar spel.

– Jag äskar att bara borra ner mig. Jag älskar när det är tufft, när man måste vara kreativ vid alla sorters slag, säger han efter sin runda, som innehöll fem birdies och fem bogeys.

– Det bästa just nu är att det känns som att spelet sitter där. Det känns bra. Jag måste skärpa till en del detaljer men närspelet är riktigt bra.

Reed var själv inte en av dem som gick runt under par, men hans 70 slag var på par och efter torsdagens 66-runda räcker det för att leda med ett slag före landsmannen Bryson DeChambeau. Han var med sina 68 slag bäst av alla under fredagen.

Ledaren efter 18 hål, Justin Thomas delar tredjeplatsen, två slag efter Reed.

På lördagens slår första bollen ut klockan 14.55, svensk tid. Alex Norén går ut 15.28 och ledarbollen peggar upp klockan 20.25.

ARKIV: Stenson bröt den eviga majorförbannelsen i British Open (2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.