Foto: Bildbyrån/TT

Stenson och Norén långt bakom täten i US Open

Uppdaterad
Publicerad

Fem slag under par och tidig ledning i US Open – Justin Thomas kan vara mer än nöjd med sitt dagsverke på svårspelade Winged Foot.

– Det var en av de bästa rundor jag gått från tee till green, säger världstrean.

Detsamma gäller inte för svenskduon Henrik Stenson och Alex Norén. Eller världsettan Dustin Johnson.

Henrik Stenson har inte gett sig själv något roligt utgångsläge inför fortsättningen av årets andra major. I US Open utanför New York behövde den svenska golfstjärnan 74 slag, fyra över par, och först och främst får Stenson sikta på att klara kvalgränsen inför helgen.

Stenson grämer sig nog mest över sitt sjunde hål, där grunden till den halvdana scoren lades med en kostsam trippelbogey.

Minst lika irriterad lär Alex Norén vara över sina två avlutningshål. Svensken spelade stabilt och hade efter 16 hål häng på en topp tio-placering. När han peggade upp på det 17:e låg Norén på par, men ett utslag i en fairwaybunker där gav till slut en bogey – som blev ytterligare en när även dagens sista utslag gick för långt till höger och ut i den sega ruffen.

Norén gick därmed runt på 72 slag, två över par. Han är med det ett slag före Tiger Woods, som fick en ännu värre avslutning med en bogey och en dubbelbogey.

Thomas i ledning

Woods resultat, 73 slag, kunde även Dustin Johnson räkna ihop. Tävlingens kanske störste favorit, som vann Fedex Cup-finalen häromveckan och har visat sanslös form under en månads tid, fick uppförsbacke tidigt med en dubbelbogey på det fjärde hålet. Efter det blev det två birdies och tre bogeys för världsettan.

– Det var ändå inte alltför dåligt. Men jag träffade inte tillräckligt många fairways. Och satte inte många puttar, säger ”DJ” på presskonferensen efter sin runda.

Då är det desto roligare att heta Justin Thomas efter den första rundan. Amerikanen gick ut tidigt på dagen och knackade i sex birdies och bara en bogey och kunde skriva dit 65 slag på sitt scorekort – ett resultat som stod sig dagen ut.

Spelare efter spelare kom in i klubbhuset utan att förbättra ledarresultatet.

– Det var en bra dag. Jag spelade riktigt, riktigt stabilt, slog några riktigt bra utslag. Och vid de få greener jag missade gav jag mig själv bra par-chanser med bra bunkerslag, säger Thomas.

ARKIV: Stenson bröt den eviga majorförbannelsen i British Open (2016)

Fredagens starttider

Några av torsdagens intressantaste starttider, svensk tid:

13.56: Bryson DeChambeau, Dustin Johnson, Tony Finau (startar på hål 10).

14.07: Phil Mickelson, Paul Casey, Jon Rahm (startar på hål 10).

14.18: Rickie Fowler, Matthew Wolff, Viktor Hovland (startar på hål 10).

14.40: Alex Norén, Matthias Schwab, Cole Hammer (startar på hål 10).

19.05: Henrik Stenson, Tyrrell Hatton, Danny Willett.

19.16: Jordan Spieth, Patrick Reed, Hideki Matsuyama (startar på hål 10).

19.27: Justin Thomas, Tiger Woods, Collin Morikawa (startar på hål 10).

19.27: Rory McIlroy, Adam Scott, Justin Rose.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.