Justin Thomas är ny världsetta i golf. Foto: TT

Justin Thomas ny världsetta i golf

Uppdaterad
Publicerad

Ny seger och ny världsetta.

Justin Thomas har slipat formen inför PGA-mästerskapen i helgen.

– Jag fick kämpa ordentligt, men det här betyder mycket, säger han.

En golfrunda varar 18 hål och en proffstävling oftast 72 hål. Och det är inte förrän de sista puttarna har gått i som det är slut.

Fråga bara Justin Thomas, som avslutade WGC-tävlingen i Memphis, Tennessee på bästa sätt, och belönades med såväl segerpokal som nyheten att han är ny världsetta.

När hela topptrion efter tredje dagen spelade bort sig på TPC Southwind tog 27-åringen chansen. Han kunde se birdie efter birdie trilla i och till slut var det bara amerikanen själv som kunde hindra en 13:e seger på proffstourerna.

Då hade Brooks Koepka precis missat chansen att få till en nerv på sluthålet. Efter en birdie på 17:e hade amerikanen möjligheten till särspel, men utslaget på sista hålet hamnade i ett vattenhinder. Koepka fick därmed dela andraplatsen med en trio andra spelare, alla tre slag efter Thomas, som slutade på minus 13.

Tredje yngst att nå 13

– Det här betyder mycket, speciellt sättet jag gjorde det på, säger Thomas i segerintervjun och avslöjar att han inte tittade på resultattavlan förrän efter hål 13.

– Tidigare har jag kämpat mer när jag har kommit bakifrån, och börjat räkna på hur långt efter jag låg och hur många som var före mig,

13 är alltså även antal proffssegrar för 27-åringen, som är någon månad yngre än vad Rory McIlroy var när han 2016 tog sin 13:e seger. Bara Tiger Woods och Jack Nicklaus var yngre än Thomas är när de stod på lika många proffssegrar.

Stabil Stenson

Henrik Stenson avslutade tävlingen på samma sätt som de tidigare ronderna – stabilt, utan att förlora slag men också utan att glänsa.

En sänkt tiometersputt på det elfte hålet gav rundans första birdie. Den följdes av ytterligare en birdie och en bogey för totalt ett slag under par för dagen och -3 totalt. Med det delade Stenson 35:e plats i Memphis.

Tävlingens andre svensk, Sebastian Söderberg, hade en mindre lyckad dag och slutar 77:a, elva över par.

Nästa helg spelas årets första major, PGA-mästerskapen i San Francisco.

KLIPP: Sagström: ”Det ska bli jättekul” (29 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.