Pernilla Lindberg tog sin första major

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Lindberg har kammat hem sin första major.

En briljant putt fällde avgörandet i det dramatiska särspelet mot sydkoreanskan Park InBee i ANA Inspiration.

– Jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad som har hänt, men att leda en major från första dagen till sista dagen och sedan vinna på det åttonde särspelshålet är en dröm. Det känns som ett filmmanus, säger Pernilla Lindberg.

Lindberg och InBee inledde på hål 10 (par 4). Svenskan birdieputtade från omkring tio meter och var bara ett par centimeter från att sätta den, men puttade kort.

Park kunde dock inte ro segern i hamn och särspelet gick vidare till hål 17 (par 3). Där hamnade sydkoreanskan i bunkern, men två slag senare hade hon satt en nedförsputt.

LPGA-touren

Lindberg behövde därmed sätta sin putt för att ta särspelet vidare. Svenskan pallade för trycket och avgörandet förflyttades till hål 18 (par 5).

Där stod både Park och Lindberg för utmärkta utslag. Sedan skickade Park ett strålande inspel nära hål, men missade sin birdie och Lindberg hade chans att avgöra.

Spännande in i det sista

Svenskans nerver höll dock inte. Från lite mer än en meter stod hon också för en miss och när hon till slut satte den stod det klart att rysaren fortsatte där den började – på tionde teen.

Både Lindberg och Park skickade där sina utslag i fairway, innan sydkoreanskan fick ett övertag tack vare ett bättre inspel.

Det spelade ingen större roll. Lindbergs briljanta, långa putt gjorde att pressen hamnade på Park – som missade.

”Kan inte förstå”

Lindberg kan därmed titulera sig segrare i LPGA-touren och kammar hem sin första major någonsin, efter att avgörandet fallit på det åttonde särspelshålet.

– Det känns otroligt bra, jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad som har hänt, men att leda en major från första dagen till sista dagen och sedan vinna på det åttonde särspelshålet är en dröm. Det känns som ett filmmanus, säger Pernilla Lindberg.

– Jag var verkligen ”the underdog” och jag visar att jag kan spöa en av genom alla tiders bästa kvinnliga golfspelare, fortsätter hon.

Nu har sex svenskar vunnit en major genom historien. Detta är samtidigt Lindbergs första seger i en internationell singeltävling som proffs.

Pernilla Lindberg

Född: 13 juli 1986 (31 år).

Bor: I Orlando, Florida.

Klubb: Bollnäs GK.

Blev proffs: 2009.

Världsrankning: 95.

Inspelade prispengar i karriären: 17 727 178 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LPGA-touren

Mer i ämnet