Linnea Ström från en tävling tidigare i sommar Foto: Bildbyrån

Linnéa Ström bästa svenska efter rond ett i British Open

Publicerad

Med rekordmånga svenskor i fältet så fanns det stora förväntningar på svenska resultat. Men det blev en relativt trög start på British Open, bästa svenka är rookien Linnéa Ström som ligger på en delad 21-plats med -2.

En av de svenska förhandsfavoriterna Pernilla Lindberg sköt bort sig tidigt med +5 på sista nio. Då var det upp till de ytterligare 10 svenskorna i fältet att axla manteln.

– Jag tycker att spelet är bättre än vad resultatet visar för Pernilla. Domarna ville hålla ett bra tempo på rundan och klockade Pernillas grupp och det gjorde henne lite stressad. Sex över var alldeles för mycket sett till hur hon har spelat, säger Patrik Jonsson, landslagscoach, till SVT Sport.

Anna Nordqvist, en av två svenska majorvinnare i fältet, gjorde en stabil runda men utan några anspråk på topplaceringar. Nordqvist ligger på -1, sex slag efter ledande sydafrikanskan Ashleigh Buhai.

– Hon skapar en hel del chanser för att göra birdie men att gå under par på den här svårspelade banan är absolut bra och hon är med i matchen, säger Jonsson efter dagens runda.

Caroline Hedwall stod för en bra insats i Evian förra veckan och var fram tills sistarundan med och kämpade om en pallplacering. Hedwall har haft ett par jobbiga veckor med halsfluss och förkylningar och kunde under dagens förstarunda inte ta vara på formen från Evian och ligger långt ned i fältet.

Rookien bästa svenska

Istället var det Linnéa Ström, som gör sitt första år på touren, som har presterat bäst av svenskorna. Ström såg länge ut att vara med och kämpa i toppen. Men på det fjortonde hålet, ett par tre, blev Ström hårt straffad. Svenskan gick i hål på sex, tre över par, och tappade rejält mot toppen. När scorekortet skulle skrivas på låg Ström på -2, fem slag efter ledaren.

–Linnéa har spelat fantastiskt bra. Det är surt att tappa tre slag på ett hål men det är många hål kvar och hon ser jättebra ut, säger landslagscoachen.

Morgondagens andrarunda handlar om att kvalificera sig för spel i helgen och Patrik Jonsson är positivt till svensk närvaro i de avgörande helgrundorna:

– Det är bara ut och köra, var man än befinner sig i fältet. Linnéa Ström och Anna Nordqvist ligger ju bra till och Lynn Carlsson, som ligger på par, ser också bra ut och borde klara cutten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer