Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

LIV-chefens försvar om saudiska pengarna: ”Vi är ett kommersiellt företag”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit massiv mot den nystartade LIV-touren.

En stor del har handlat om finansieringen från den saudiska statens investeringsfond, PIF.

Men Atul Khosla, operativ chef på LIV-touren 2022, gav inte mycket för kritiken när han intervjuades i SVT:s dokumentär ”LIV eller död?”.

– Vi är ett kommersiellt företag som bygger en affär.

Saudiarabien är ett land utan press- och yttrandefrihet, som saknar religionsfrihet och där öppet homosexuella handlingar är förbjudna.

Kritiken har därmed varit hård mot spelarna som valt att skriva på för LIV-touren, och de har anklagats för att hjälpa Saudiarabien att tvätta sitt rykte genom idrotten.

Smakprov ur dokumentären: ”LIV eller död?”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Men LIV-tourens operativa chef under 2022, Atul Khosla (som slutat inför den nya säsongen) såg det inte som något konstigt med den saudiska finansieringen när SVT Sport träffade honom i Saudiarabien i samband med LIV-tourens deltävling i slutet av förra säsongen.

– Vi är en kommersiell enhet, och PIF är våra investerare. Och de är ansvarsfulla investerare, och investerar globalt i jättebra företag, sade han, och berättade att det inte varit ett svårt beslut att ta emot pengar därifrån:

– Som jag sa: Vi är ett kommersiellt företag, som bygger en affär. Om du tittar på PGA-touren så har de över 27 sponsorer som gör affärer värda 40 miljarder dollar i Saudiarabien.

Se hela dokumentären här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.