Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rory McIlroy spelar ibland på Europatouren. Nu ska det avgöras om Henrik Stenson och de andra LIV-spelarna ska få spela där. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu ska det avgöras: Ska LIV-spelare få spela på Europatouren?

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren straffade Europatouren spelarna som gått till LIV-touren med avstängningar och böter.

Men avstängningarna har tillfälligts hävts, i väntan på en rättslig process.

I dag startar den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Precis som den amerikanska PGA-touren valde Europatouren att stänga av de spelare som valt att gå över till den saudifinansierade LIV-touren.

Trots det har flera LIV-spelare fortsatt att göra vissa tävlingar på Europatouren, bland annat Henrik Stenson som i januari spelade två tävlingar i Dubai.

Fem dagars förhandlingar

Detta har varit möjligt, då avstängningarna tillfälligt hävts i väntan på ett avgörande i Sports Resolution UK, en idrottsdomstol i London.

Och i dag startar förhandlingarna där. De beräknas ta fem dagar, innan panelen som ska ta beslutet sätter sig och skriver ner beslutet som avgör om LIV-spelare även fortsättningsvis ska kunna spela på Europatouren.

”En soppa just nu”

I SVT Sports dokumentär ”LIV eller Död?” talar bland annat den svenske LIV-spelaren Henrik Stenson om situationen i golfvärlden.

– Det är lite av en soppa just nu. Men solen går upp i morgon också. Förhoppningsvis så kommer de här bitarna falla på plats och vi får en lite lugnare vardag ute på världens tourer, säger han där.

Se dokumentären här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.