Henrik Norlander. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norlander imponerade när García vann

Uppdaterad
Publicerad

Sergio García är tillbaka som vinnare i USA. Och bara några slag bakom segraren i Mississippi seglade Henrik Norlander upp på en fjärdeplats.

När PGA-tourtävlingen i Jackson, Mississippi avgjordes klättrade Henrik Norlander raskt uppför resultatlistan. Svensken gick från en 22:a plats till fjärde, och tog därmed sin näst bästa placering någonsin på den nordamerikanska proffstouren.

Han inledde sin avslutningsrunda med en birdie och senare blev det bland annat två eagles på väg mot sju under par – nästbäst i hela fältet – och totalt minus 15. Trots bra spel dröjde det dock till avslutningen innan den riktiga utdelningen kom. En birdie på det 14:e hålet följdes av en chipp i kopp för eagle på det 15:e, och därefter en ny birdie på hål 16.

Lång väntan för Malnati

Den fina formen är ett gott tecken inför nästa månads RSM Classic i Georgia, den tävling där Norlander nått sitt hittills bästa resultat på PGA-touren, en andraplats 2016, och där två av hans fyra tidigare topp tio-placeringar har kommit.

Den fina placeringen till trots var Norlander en bra bit från segerdiskussionen. Den handlade i stället om en tvekamp mellan Peter Malnati och Sergio García.

Amerikanen Malnati, som stod för söndagens bästa rond på nio under par, tog tidigt ledningen med minus 18 och fick sedan från klubbhus och driving range vänta på att de övriga skulle spela klart. Vänta, och vänta lite till. Efter nära två timmar hade fortfarande ingen gått förbi honom och bara en spelare hade chansen att göra det.

Hyllade sina farbröder

Och som Sergio García gjorde det. Spanjoren behövde en birdie på svårspelade 18:e hålet och med den vetskapen i ryggen satte han från dryga 150 meter inspelet med en järnåtta en meter från hål.

En enkel putt senare knöt García näven och log brett.

Segern, hans elfte på PGA-touren men första sedan US Masters 2017, tillägnade han två av sina farbröder, som gått bort i covid-19.

-Min pappa har åtta syskon och tyvärr har vi förlorat två av dem på grund av covid, farbror Paco alldeles i början (av pandemin) och så bara förra lördagen farbror Angel, sade en rörd García, som på grund av coronapandemin tvingats lämna sin familj hemma i Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.