Viktor Hovland under kavajceremonin på Augusta Foto: TT Nyhetsbyrån

Viktor Hovland kan ta över som bäste nordiska spelare

Uppdaterad
Publicerad

Succéspelaren Viktor Hovland ger Norge något att hoppas på inom golfen. I söndags tog en han en stark tredjeplats på PGA-touren i Ohio och kan nu hota svenske Henrik Stenson om titeln som den bästa nordiska spelaren.

– Prestationen i sig är kanske det största han har gjort, säger Joakim Mikkelsen, golfexpert för Viasat i Norge, till NRK.

I februari vann 22-årige Viktor Hovland, som förste norrman, en PGA-tävling Puerto Rico Open. En seger som beskrevs som historisk – men då var ingen av de 100 bästa rankade med i tävlingen.  

Men Hovland fortsätter att imponera, under söndagen slutade nämligen norrmannen trea i Workday Charity Open i Ohio, då deltog 52 av världens topp 100 rankande.

– Prestationen i sig är kanske det största han har gjort, säger Joakim Mikkelsen, golfexpert för Viasat i Norge, till NRK.

Hovland ledde flera hål i rad under söndagens sista runda i Ohio, men norrmannen fick nöja sig med en tredjeplats, 15 slag under par. Det krävdes tre särspelshål mellan Justin Thomas och Collin Morikawa, innan den senare lyckades vinna tävlingen.

– Den här tävlingen är betydligt större än Puerto Rico Open. De kan knappast jämföras. När Viktor tog sin första seger var hela världseliten upptagen med World Golf Championship i Mexiko, säger Mikkelsen.

Nu närmar sig norrmannen svenske Henrik Stenson på världsrankingen och kampen om att vara bäste nordiska golfspelare.

Stenson är ännu den enda från norden som vunnit en major.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.