Viktor Hovland under kavajceremonin på Augusta Foto: TT Nyhetsbyrån

Bäste amatör i världen – tvekar om att bli proffs

Publicerad

I söndags, när han signerade sitt scorekort på Augusta, så var det med ett bättre resultat (-3) än både Alex Norén (+8) och Henrik Stenson (-2). 21-årige amatören Viktor Hovland var förste norrman att överhuvudtaget få spela golfklassikern och som han gjorde det. Blev bäste amatör på en 32:a plats. Och idag kom nya amatörrankingen – Hovland är etta i världen. Men trots succén vet han ännu inte om han ska bli proffs.

– Jag gillar stället jag bor på och skolan jag går på. Så jag funderar på om jag ska bli proffs eller gå mitt sista år på skolan och fortsätta vara amatör. Jag har inte bestämt mig till 100 procent ännu, säger Hovland till NRK.

Valet att bli proffs tar man inte bara i en handvändning. Det är mycket man ska ha förberett för ett framtida proffsliv.

– Man måste ha en plan för proffslivet. Alla delar av livet måste vara på plats. Man kan inte bara bli proffs och förvänta sig att allt kommer att lösa sig. Jag kan alltid bo här (i Oklahoma, där han studerar ) men vanligtvis flyttar man och då ska man bestämma sig vart. Med vem ska jag bo och och var ska jag spela och träna, resonerar Hovland.

Han behöver inte bestämma sig riktigt än men ganska snart. I juni avgörs US Open som han också får spela som amatör efter sin seger i US Amateurs ifjol. Om han däremot blir proffs innan dess så blir det inget spel i major-tävlingen.

Hade Hovland varit proffs hade han tjänat 70 000 dollar på Masters. Som amatör så fick han ingenting.

Även fast jag inte fick de pengarna nu så, om jag fortsätter att spela bra så kommer det inte betyda så mycket i framtiden, säger Hovland.

Norrmannen är 21 år. Precis så gammal var Tiger Woods när han vann Masters för första gången 1997. I söndags fick Hovland chansen att träffa sin barndomsidol när denne skulle få sin gröna kavaj. Bäste amatör i tävlingen får nämligen vara med på ceremonin.

– Jag var mycket mer nervös för det än för spelet på banan. Jag har sett upp tilll honom hela mitt liv. Det han gjort för golfen är helt otroligt, säger Hovland om mötet med Woods.

Världsranking amatörer

Visa

1 Viktor Hovland, Norge

2 Justin Suh, USA

3 Matthew Wolff, USA

Bäste svensk:

48 David Nyfjäll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer