Världsettan Dustin Johnson är en av de tillfrågade. Foto: TT

PGA-touren hotar med livstidsavstängning

Uppdaterad
Publicerad

En ny superliga inom golfen uppges locka stjärnorna med mångmiljonbelopp.

PGA-touren svarar nu med att hota spelarna med livstidsavstängningar om de ansluter till ligan, enligt flera medier.

Rapporter gör gällande att det finns långt gångna planer på att ”Super Golf League” ska startar med de första tävlingarna under nästa år. Ligan ska backas upp av stora pengar från Saudiarabien och uppges redan ha erbjudit flera stjärnspelare kontrakt värda 30 miljoner dollar (drygt 250 miljoner kronor).

Världsettan Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Rose och Phil Mickelson ska alla ha fått erbjudanden, skriver Golf Channel.

Johnson uppges redan ha tackat ja, något som samtidigt dementeras av hans agent.

”Precis som de flesta toppspelare har han lyssnat till deras vision, men det är allt”, uppger Johnsons agent David Winkle enligt golf.com.

PGA-touren hotar

Den amerikanska PGA-touren ska, i samband med veckans tävling i Charlotte, samtidigt ha svarat med hot om omedelbar avstängning, sannolikt på livstid, där de spelare som väljer att hoppa på det nya projektet. Det uppger bland annat brittiska The Telegraph.

Rättslig strid

I ”Golf Super League” ska stjärnspelare – om ligan blir av – tävla om stora pengar i formel 1-liknande lag med de första tävlingarna planerade i september 2022.

Enligt The Telegraph tror de saudiska investerarna inte att PGA-touren kan stänga av medlemmar om de ansluter till ligan och att en rättslig strid kan vänta om man skulle göra det.

I ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters säger Europatourens vd Keith Pelley att man tillsammans med PGA-touren ”i starkast möjliga ordalag motsätter sig” alla förslag på en alternativ golfliga, för spelarnas och fansens bästa.

ARKIV: Här vallar hon i bollen för en eagle (2 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.