Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten om samarbetet mellan PGA och LIV i spelaren ovan Foto: Bildbyrån

PGA-touren och LIV-tourens konflikter över – börjar samarbeta

Uppdaterad
Publicerad

Sedan LIV-touren startade förra året har det varit öppet krig i golfvärlden.

Spelare har stängts av och stämningar har lämnats in.

Men nu är det över:

PGA-touren, LIV-touren och Europatouren börjar nu samarbeta.

På tisdagseftermiddagen slog beskedet ned som en bomb:

Världens tre största golftourer meddelade då att de har skrivit under ett avtal som ”ska ena golfsporten globalt”.

– Detta är en historisk dag för sporten som vi alla känner och älskar, säger PGA-tourens chef Jay Monahan.

Stämningsansökningar dras tillbaka

Tourerna skriver att avtalet innebär att LIV-tourens saudiska finansiärers golfrelaterade kommersiella affärer och rättigheter kombineras med PGA-touren och Europatourens affärer och rättigheter.

Samtidigt meddelar tourerna att alla juridiska strider, som har inneburit stämningsansökningar åt olika håll, nu dras tillbaka. Dessutom ska det jobbar för att spelarna framöver ska kunna spela på olika tourer. Ända sedan LIV-touren startade förra året har LIV-spelare varit avstängda från spel på PGA-touren, och sedan i våras har Europatouren stängt av LIV-spelare från deras tour.

Flera världsspelare på LIV-touren

Den statliga investeringsfonden i Saudiarabien, PIF, som finansiererar LIV-touren går nu in med ekonomiskt kapital i de tre tourernas nya, gemensamma, organsiation för att ”säkerställa proffsgolfens tillväxt och framgång”.

– Det här gör att alla spelare i herrarnas proffsgolf får fler möjligheter och bättre tillväxt. Och jag förväntar mig att vi kommer att göra samma sak för damgolfen. Vi kommer att växa som industri, så jag tror att det här bara är positivt, säger Jay Monahan till CNBC.

Flera av världens bästa spelare har lämnat PGA-touren för LIV-touren, däribland de tidigare världsettorna Dustin Johnson och Brooks Koepka – och tidigare majorvinnare som Cameron Smith och svenske Henrik Stenson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.