PGA-touren inför tävlingar som påminner om de som spelas på LIV-touren, där Henrik Stenson spelar. Foto: TT Nyhetsbyrån

PGA-tourens drag: Slopar kvalgränsen i vissa tävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa säsong innebär rejäla förändringar på golftävlingarna på PGA-touren.
Man kommer nämligen att införa reducerade startfält och ta bort kvalgränsen på utvalda tävlingar.
Förändringar som påminner om formatet på den konkurrerande och saudistödda LIV-touren.
”Att bli imiterad är det finaste formen av smicker”, skriver LIV-touren på Twitter.

Många toppspelare har lämnat sitt tidigare hem på PGA-touren för spel på den Saudiarabienfinansierade LIV-touren. För att förhindra att fler stjärnor likt Cameron Smith, Dustin Johnson och Henrik Stenson tar klivet över genomförde PGA-touren ett antal nya incitament inför årets säsong.

Däribland märks vad man kallar för ”upphöjda tävlingar”, turneringar med extra hög status. Man har ökat prispengarna rejält i dessa, där veckans tävling Arnold Palmer Invitational på Bay Hill är ett exempel på en sådan. Söndagens vinnare tjänar motsvarande 37 miljoner kronor, vilket är en rejäl ökning från fjolårets prischeck.

Närmar sig LIV-touren

Och för att blidka toppspelarna ytterligare blir det ännu mer förändringar till nästa år. Då kommer man att ta bort kvalgränsen och spela med kraftigt reducerade startfält i dessa tävlingar, skriver PGA-touren på dess hemsida.

Genom att slopa kvalgränsen garanteras de mellan 70 och 78 spelare som får ställa upp prispengar. På vanliga tävlingar får den hälft av startfältet som missar kvalgränsen, som dras halvvägs efter 36 hål, inte något betalt.

När PGA-touren nu väljer att ta bort kvalgränsen och reducera startfältet närmar man sig därmed LIV-tourens format där samtliga tävlingar spelas på det sättet. Man kommer dock att behålla det traditionella konceptet med att spela 72 hål på fyra dagar, jämför med LIV:s 54-hålstävlingar.

”Att bli imiterad är den finaste formen av smicker. Grattis, PGA-touren. Välkomna till framtiden”, skriver LIV-touren i en aningen sarkastisk tweet.

Rör ej majortävlingarna

Spelare kan kvalificera sig för de upphöjda tävlingarna genom att ta sig till föregående års slutspel, inneha en hög världsrankning eller vinna en mindre turnering.

Förändringarna kommer däremot inte gälla alla upphöjda tävlingar. Majortävlingarna, The Players Championship och slutspelstävlingarna, kommer att förbli oförändrade.

TRAILER: ”LIV eller Död?” – dokumentär om LIV-touren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trailer: ”LIV eller Död?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.