Bryson DeChambeau och Phil Mickelson. Foto: Bildbyrån

PGA-tourens kontring: Stämmer LIV Golf

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal golfstjärnor på nya Saudiarabien-finansierade LIV-touren har stämt PGA-touren.

Nu svarar deras förra tour med en egen stämningsansökan.

Elva LIV-spelare, däribland storstjärnor som Phil Mickelson och Bryson DeChambeau, gick ihop med sin nya arbetsgivare för att stämma sin förra efter att ha stängts av från spel på PGA-touren.

Endast tre namn står kvar på ansökan, DeChambeau, Matt Jones and Peter Uihlein, vilken påstår att den USA-baserade touren inte tillåter ”rättvis konkurrens”.

Nu gör PGA-touren sitt motdrag och genstämmer LIV-touren, rapporterar Golf Digest.

PGA-touren hävdar i sin tur att att ”om någon tävlar orättvist är det LIV” och menar att LIV:s stämning är ”ett cyniskt försök att undvika konkurrens och försöka sko sig på vår investering i utvecklingen av professionell golf”.

Försöker värva spelare

I genstämningen står det även att LIV-spelare som Phil Mickelson och Bryson DeChambeau begått kontraktsbrott när de lämnat och att LIV Golf inte är någonting annat än ett försök till ”sportwashing” från den statliga saudiska investeringsfonden, PIF.

Mickelson och DeChambeau anklagas även för att ha försökt locka över nya spelare till den saudibackade uppkomlingen.

PGA-touren borstar samtidigt bort LIV-spelarnas påstående om att man försöker hindra golfarnas frihet att spela var och när de vill och kallar det för ”fiktion”.

”Golfare som går över till LIV måste teckna exklusiva långtidsavtal som kräver att de deltar i alla LIV-tävlingar och förbjuder dem från att tävla på andra tourer som pågår samma veckor. Detta är enbart ett sätt att försöka avleda kritiken mot deras egen affärsmodell”, heter det i stämningen.

Läckta dokument avslöjade kraven

Detta backas upp med faktumet att LIV kräver att sina spelare deltar i alla deras tävlingar, ger upp sina sponsorrättigheter, att de måste bära deras logga på kläderna, att de måste ställa upp på marknadsföringsjippon och att de inte får ställa upp på intervjuer utan LIV:s godkännande, vilket avslöjats av läckta dokument.

I PGA-tourens genstämning söker man kompensation för ”skador orsakade som ett resultat av LIV:s inkräktande på tourens kontrakt med spelare, vilket inkluderar förlorade intäkter, skadat varumärke och advokatkostnader”.

Rättegången förväntas börja den 8 januari 2024.

KLIPP: Det här är LIV-touren

Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

LIV-touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,8 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att genom idrotten försöka tvätta bort sitt rykte (”sportswashing”) när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

De största namnen som valt att spela på touren är förutom Henrik Stenson: Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Bryson DeChambeau.

Samtliga har nu stängts av från spel på PGA-touren.

Henrik Stenson fråntogs dessutom sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag och Svenska golfförbundet har valt att bryta sina samarbeten med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppges exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Detta gör att tävlingarna inte uppfyller kraven för att ge världsrankningspoäng, något som deltagarna på LIV-touren protesterat mot.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral i Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 556 miljoner svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.