Caroline Hedwall och Anna Nordqvist är två av elva svenskor som spelar British Open Foto: TT Nyhetbryån

Rekordmånga svenskor i British Open

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag drar damernas sista majortävling igång och Sverige har rekordmånga deltagare med på Woburn inför torsdagens förstarunda, hela 11 stycken.

– Det är verkligen jättestort. Jag känner en otrolig stolthet att vi har kunnat få igenom den här generationsväxlingen efter stora spelare som Annika Sörenstam och Helen Alfredsson, säger landslagscoachen Patrik Jonsson som är på plats i England.

På Woburn golf club utanför Milton Keynes i England börjar damernas sista major, British Open, på torsdag. Efter att de två amatörerna Ingrid Lindblad och Frida Kinhult lyckades kvala in sig så har Sverige totalt 11 spelare i startfältet. En ny rekordnotering.

– Vid tre tillfällen har vi haft tio spelare med i British Open så det här är ett nytt rekord. Det känns jättestort. Jag känner en otrolig stolthet att vi har kunnat få igenom den här generationsväxlingen efter stora spelare som Annika Sörenstam och Helen Alfredsson, säger Patrik Jonsson, landslagscoach.

”Tror vi har en fördel”

I söndags tog Evian Championship, också en majortävling, slut. Caroline Hedwall blev bäst av svenskorna och fram tills sistarundan presterade Hedwall riktigt fin golf. Efter att ha haft häng på toppen under hela tävlingen tappade svenskan på söndagen och kom tillslut in på en delad sjuttondeplats.

– Caroline Hedwall har sett jättefin ut efter några jobbiga säsonger med skador. Det är alltid tufft för en spelare att hålla tempot med världseliten, speciellt i en majortävling, säger Patrik Jonsson.

De fem övriga svenskorna, däribland Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg, missade cutten. Något Patrik Jonsson inte nödvändigtvis ser som något negativt:

– Jag tror vi har en fördel i och med att Anna och Pernilla är mer utvilade än sina främsta motståndare eftersom de inte var med i helgen under Evian. Båda känns i bra form och har bra chanser att göra något speciellt i tävlingen nu.

”Riktigt duktiga amatörer”

De sista svenskor att kvala in till tävlingen var amatörerna Frida Kinhult, född 1999, och Ingrid Lindblad, född 2000. Och Patrik Jonsson ser en fin framtid för de två majordebutanterna:

– De är båda riktigt duktiga. Frida Kinhult är topprankad amatör och gjorde ett stabilt kval. Ingrid Linblad är jättecool och hon kör bara på.

British Open drar igång på torsdag på Woburn Golf Club.

Se Jens Linds Let's make history – en dokumentär om en historisk Solheim Cup-seger med svenska tjejer i huvudrollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.