Foto: Bildbyrån

Sagström i tårar efter domslutet: ”Det suger”

Uppdaterad
Publicerad

Ett kontroversiellt domslut förstörde Solheim Cup-dagen för Madelene Sagström. Efter bästbollförlusten kunde inte svenskan hålla tillbaka tårarna.

– Det suger just nu, säger golfstjärnan.

Det var på det 13:e hålet som Sagström och Nanna Koerstz Madsens match mot Ally Ewing och världsettan Nelly Korda hamnade i fokus.

Korda slog en putt som lade sig nära hålet. Om en boll delvis hänger över hålet har den tio sekunder på sig att eventuellt trilla i – men redan efter sju sekunder plockade Sagström upp bollen för att skänka putten.

”Håller inte med”

Hon – och många med henne – ansåg att bollen inte hängde över hålet och aldrig skulle kunna trilla i. Men domaren var av en annan uppfattning.

– Jag följde inte regeln om att låta bollen ligga i tio sekunder. Men jag tror på integritet och den hederlighet som finns i golfen, jag skulle aldrig plocka upp en boll som har en chans att gå i, säger Sagström.

– Jag håller inte med om beslutet att bollen låg på kanten, men jag följde inte tiosekundersregeln. Det suger just nu, för det känns som att jag svek mitt lag.

Matchen var helt lika vid händelsen, men efter svenskans påstådda regelbrott fick USA ledningen med ett hål. Det greppet höll sedan hela vägen till ett 1/0-seger efter att lagen delat de fem sista hålen.

Tårögd

Inte blev det bättre av att delar av den månghövdade amerikanska publiken på Inverness Club i Toledo, Ohio, häcklade Sagström under avslutningshålen.

– Det är tufft. Vi är på amerikansk mark och ... säger Sagström innan hon måste samla sig för att inte bryta ihop i tårar.

– Jag skulle försöka spara det där (tårarna) till omklädningsrummet ... Vi ger allt där ute, kämpar så hårt och det är så ledsamt att förlora matchen på det beslutet. Vi gav det en bra fajt och vi spelade bra båda två, den här golfbanan är en best.

Sagström, som inledde matchen fenomenalt med två raka birdies, kan i alla fall trösta sig med att Europa leder med hela 5,5–25 efter första dagens spel. Bland annat efter att Anna Nordqvist vunnit båda sina matcher i par med Matilda Castren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.