Henrik Stenson, OS-silvermedaljör i Rio de Janeiro 2016, kritiseras av Sveriges Olympiska Kommitté. Foto: TT

SOK kritiserar Stenson: ”Stämmer inte med värdegrunden”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske golfaren Henrik Stensons beslut att byta till den kritiserade LIV-touren gillas inte av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

– Ett engagemang där stämmer inte med SOK:s värdegrund, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten.

Henrik Stenson är en av flera golfstjärnor som bytt från amerikanska PGA-touren till den av Saudiarabien finansierade LIV-touren.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, trodde inte att Stenson skulle ta det klivet.

– Jag blev förvånad över hans val, jag trodde inte att han skulle göra det, säger Reinebo till Radiosporten.

”Ett sådant engagemang är tveksamt”

– Jag tycker att ett sådant engagemang är tveksamt. Det finns säkert saker som jag inte vet. Men ett engagemang där stämmer inte med min egen värdegrund och det stämmer inte heller med SOK:s värdegrund,

Den nya touren har delat golfvärlden itu. Kritikerna menar att LIV-spelarna bidrar till ”sportswashing”, och Stensons beslut ledde bland annat till att han blev av med rollen som Ryder Cup-kapten.

Själv har han erkänt att de stora pengarna var en av sakerna som lockade med den nya touren.

Pengarna lockade

– Jag har varit golfproffs sedan slutet av 90-talet. Prispengar och den finansiella delen har alltid varit en viktig del när vi lägger våra scheman och bestämmer var vi ska spela. Det har varit en del, absolut, och det var ingen skillnad i det här fallet, sade Stenson på en presskonferens i slutet av juli, enligt Aftonbladet..

Den i dag 46-årige Stenson tog OS-silver i Rio 2016, men bytet av tour kan redan nu ha försatt hans chanser att delta i sommarspelen i Paris 2024. Det nuvarande OS-kvalet baseras nämligen på den officiella världsrankningen och i nuläget ger LIV-tourens tävlingar inga rankingpoäng.

KLIPP: Tre frågor om Saudiarabiens offensiva sportsatsning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ekonomiprofessorn om Saudiarabiens offensiva sportsatsning: ”Vill uppfattas som legitimt” Foto: TT nyhetsbyrån/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.