Det blev bara två rundor för Annika Sörenstam i hennes egen tävling i Halmstad. Foto: TT

Sörenstam om nya touren: ”Inte bra för golfen”

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella LIV-touren splittrar golfvärlden.

Legendaren Annika Sörenstam ser än så länge inget positivt med touren som finansieras av auktoritära Saudiarabien.

– Jag tycker inte att det är bra för golfen, säger Sörenstam till TT.

Världsstjärnor som Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Lee Westwood har alla valt att lämna den amerikanska PGA-touren för att spela på den penningstinna LIV-touren, som har 2,5 miljarder kronor i total prispott. Exempelvis Johnson uppges dessutom ha fått hela 1,2 miljarder kronor enbart för att spela tourens tävlingar.

PGA-touren har länge hotat med åtgärder och samtidigt som premiärtävlingen startade utanför London förra veckan nåddes LIV-spelarna av beskedet att de stängs av från den amerikanska touren.

Europatouren har ännu inte kommit med något liknande besked, men oavsett vad som sker i framtiden skakas herrgolfen just nu i sina grundvalar.

Får spela US Open

– Jag tycker inte att det är bra för golfen, säger legendaren Annika Sörenstam till TT när hon arrangerar sin juniortävling Annika Invitational på Vasatorps golfklubb utanför Helsingborg.

-Sedan är inte jag involverad på något sätt. Jag har ingen ”inside information”, men vi får hoppas att det kommer någon bra lösning på lång sikt, fortsätter hon.

Det amerikanska golfförbundet (USGA) har tillåtit ”saudistjärnorna” att delta i veckans major US Open utanför Boston, Massachusetts, men det är i nuläget oklart hur det blir med årets sista herrmajor British Open i mitten av juli.

I nuläget kan inte Sörenstam se att den nya touren bidrar med något positivt för golfvärlden.

– Det jag har sett än så länge är ju inte positivt utan det snarare separerar spelare, sponsorer, partners och organisationer, det känner jag, säger den tiofaldiga majorvinnaren.

KLIPP: Mickelson vill spela vidare på PGA-touren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Phil Mickelson. Foto: AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.