Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stenson allt närmare PGA-miljonerna

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stensons fina form från gårdagen höll i sig även under dag två av den sista tävlingen i PGA-slutspelet.

Svensken leder på totalt nio slag under par, tre före amerikanske underbarnet Jordan Spieth.

Vinner han tävlingen tar han också hem hela mästerskapet och cirka 85 miljoner kronor.

Henrik Stenson är i strålande form just nu. På de tre senaste tävlingarna som ingår i PGA-slutspelet, den penningstinna avslutningen på touren, har han radat upp två andraplatser och en tiondeplats.

Efter två dagar av den sista tävlingen – som spelas på East Lake utanför Atlanta – leder han på totalt nio slag under par, tre stycken före tvåan Jordan Spieth och fyra slag före engelsmannen Paul Casey på tredje plats.

Golf

”Ruffen är löjlig”

Det var svårspelat under den andra rundan.

Stora mängder regn under dagen gjorde fairway blöta, och trots att det gick att få bollen att stanna på greenerna var det svårt att få järnslagen nära pinnen.

– Det kändes inte som att det var min bästa dag, men jag klarade att ta mig samman och två slag under par här är aldrig dåligt, sade Stenson till nyhetsbyrån AFP och tillade att vädret gjorde att förutsättningarna var svåra.

Jordan Spieth satte en åttametersputt för birdie på det sista hålet och skuggar Stenson.

– Ruffen är löjlig. Du måste träffa fairway. I dag var det svåra flaggplaceringar, det var riktigt svårt att skapa några birdielägen, även om parputtarna oftast var lätta, sade Spieth i Viasat Golfs sändning.

Näst bästa resultatet

Henrik Stenson gick fredagen på två slag under par – efter fyra birdies och två bogeys – vilket var dagens näst bästa resultat.

Bara en spelare har vunnit PGA-slutspelet två gånger. Det är Tiger Woods som vann 2007 och 2009. Henrik Stenson kan därmed skriva historia om han lyckas upprepa bragden från 2013.

– Jag ska försöka hålla huvudet och gaspedalen nere i helgen, säger Stenson till Svensk Golf.

FAKTA

USA-tourens slutspel, Fedex Cup, innehåller fyra tävlingar som spelas i augusti–september.

De 125 bästa på touren får vara med. De 30 bästa efter tre tävlingar får vara med i finaltävlingen, Tour Championship.

Inför finaltävlingen tas intjänade poäng bort och i stället delas det ut poäng från 2 500 till den högst rankade, ner till 210 till den lägst rankade. Därmed har alla 30 deltagare möjlighet att vinna slutspelet samtidigt som de fem bästa ges den bästa chansen.

Fedex Cup har en prispott på 35 miljoner dollar. Vinnaren får 10 miljoner, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner dollar.

Tidigare vinnare: 2007: Tiger Woods, USA. 2008: Vijay Singh, Fiji. 2009: Woods. 2010: Jim Furyk, USA. 2011: Bill Haas, USA. 2012: Brandt Snedeker, USA. 2013: Henrik Stenson, Sverige. 2014: Billy Horschel, USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Golf

Mer i ämnet