Henrik Stenson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stenson tappar sponsor – förbundet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson tappar en av sina största sponsorer efter att han gått till LIV-touren.

Men Svenska golfförbundet avvaktar med att fatta beslut om sitt samarbete med 46-åringen.

– Vi tar ställning efter sommaren och slutför årets aktiviteter, säger generalsekreteraren på Svenska golfförbundet, Gunnar Håkansson, till SVT Sport.

Mutual of Omaha bryter med Henrik Stenson, enligt en talesperson för försäkringsbolaget som har bekräftat uppgifterna för ESPN. Under flera år har Mutual of Omaha varit ett av företagen som synts i samband med att Stenson spelat golf.

Däremot fortsätter Svenska golfförbundet samarbetet med Stenson. Den svenska golfaren är värd för juniortävlingen Stenson Sunesson Junior Challenge.

”Slutför årets aktiviteter”

Trots hans kritiserade val att gå med i den saudifinansierade LIV-touren kommer golfförbundet, enligt Gunnar Håkansson, generalsekreterare på golfförbundet, att avvakta med beslut.

– Hur det blir inför framtiden kommer vi att ta ställning till efter sommaren, men vi slutför årets aktiviteter där det återstår en camp för paragolfspelare i augusti, säger han.

Stenson har haft tävlingen i flera år för att få ungdomsverksamheten för både tjejer och killar att växa. Tävlingen är en del i hans arbete med Henrik Stenson Foundation, som han startade tillsammans med sin fru.

Tidigare i somras blev Stenson invald i Sveriges Golf Hall of Fame och är en av Sveriges bästa golfspelare genom tiderna.

”Utreder alla aspekter”

– De tar sina beslut, vi har inte någon påverkan på det, vi kan bara tycka att det är oerhört tråkiga och dåliga vägval. Det är uppenbart att det står i strid med den kultur som de kommer från, det Idrottssverige de har växt upp i, säger Gunnar Håkansson till TT.

– Jag är ganska säker på att han själv inser att det här vägvalet ändrar synen på honom, säger Gunnar Håkansson till TT.

DP World Tour (före detta Europatouren) har sedan tidigare uteslutit medlemmar som har gått över till LIV-touren. De är dock fåordiga om svensken.

”Vi utreder just nu alla aspekter av turneringen så vi har inga kommentarer att ge i nuläget”, skriver Scott Crockett på DP World Tours kommunikationsavdelning till Sportbladet.

KLIPP: 60 sekunder: Den hårt kritiserade LIV Golf (21 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera stjärnor har lämnat PGA för LIV Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.