Succéstart för Sagström – leder British Open

Uppdaterad
Publicerad

Madelene Sagström har fått en flygande start på British Open.

Den svenska golfstjärnan är i delad ledning efter första rundan på Carnoustie-banan i Skottland.

–  Väldigt stabilt spel i dag. Jag puttade riktigt bra vilket jag tror räddade mig lite, säger Sagström till Svensk Golf.

Madelene Sagström har ännu inte nått en topp tio-placering i en major. Och även om det återstår tre rundor på svårspelade Carnoustie har 28-åringen åtminstone skapat alla förutsättningar för ett trevligt veckoslut i östra Skottland.

Sagström gick ut starkt med fyra birdies på de första sex hålen och följde sedan upp det med ytterligare tre innan rundan var avklarad. Hade det inte varit för bogeys på sjunde och 18:e hålet hade inledningen varit perfekt, men totalt 67 slag, fem under par, gör ändå att hon just nu delar förstaplatsen.

Och det är inte i något dåligt sällskap.

Även amerikanska världsettan och tillika färska OS-mästaren Nelly Korda samt sydkoreanska världsfyran Kim Sei-Young har gått runt på fem under par.

Där bakom finns i nuläget en handfull spelare på fyra under par. Bland annat färska vinnaren av British Opens amatörupplaga – hemmaspelaren Louise Duncan. Den 21-åriga skotskan hade två birdies och två bogeys de första elva hålen, men svarade för två birdies och en eagle på en fenomenal avslutning.

”Räddade mig lite”

Men i topp är det alltså svenskt, och efter rundan var Madelene Sagström förstås nöjd – och då främst med puttningen.

– Väldigt stabilt spel i dag. Jag puttade riktigt bra vilket jag tror räddade mig lite. Jag satte en del långa puttar och jag visste att en greenträff skulle innebära en birdiemöjlighet eller en chans att rädda par. Jag hade inte den bästa bollträffen men jag missade på rätt ställen. Så jag tappade egentligen inga slag där, säger Sagström till Svensk Golf.

Visar kaptenen

För Sagström är British Open sista chansen att knipa en plats i Europas Solheim Cup-lag till den prestigefyllda lagmatchen mot USA i september. Något som talar för svenskans medverkan där är att lag Europas kapten Catriona Matthew följde hennes storspel från nära håll. Skotskan gick nämligen i samma boll som Sagström.

– Självklart vill jag visa henne vad jag går för. Det ska jag inte hymla med. Jag spelar bra just nu, men vem vet vad hon tänker på? Jag försöker bara spela så bra jag kan, så att jag ger mig själv chansen att bli uttagen. Jag är i ett läge där jag känner att, om jag är tillräckligt bra så tar jag en plats, säger Sagström till Golf Channel.

Pernilla Lindberg fick emellertid en desto tyngre start, med tre slag över par – två birdies och fem bogeys – på första rundan.

Övriga svenskor – Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg, Ingrid Lindblad och Johanna Gustavsson – är kvar ute på banan.

Majortävlingen är årets sista på damsidan och pågår fram till på söndag.

Arkiv: Se Merritts fenomenala Hole In One här (5 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.