Den tidigare världsettan tillbaka på PGA-touren Foto: Bildbyrån

Tiger Woods kliver in i PGA-tourens styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Många spelare har varit kritiska mot PGA-tourens nya samarbete med Saudiarabien.

Nu tar den amerikanska touren in den största någonsin – för att återvinna förtroendet.

I dag klev nämligen Tiger Woods in deras styrelse.

– Jag är hedrad, säger han.

Tiger Woods ses allmänt som tidernas bäste golfspelare, och har bland annat vunnit 15 major-titlar.

Den saudifinansierade LIV-touren har dock inte lyckats locka över honom, trots att de, enligt LIV-tourens vd Greg Norman, erbjudit honom över 7 miljarder kronor.

Samarbete med Saudiarabien

Woods har varit mäkta kritisk till LIV-touren, och bland annat sagt att spelarna som tackat ja till LIV för att ”ha vänt ryggen till det som gett dem deras nuvarande positioner”.

I början av sommaren kom dock ett besked som skickade chockvågor över golfvärlden, då PGA-touren meddelade att de börjar samarbeta med den statliga investeringsfonden i Saudiarabien (PIF), som är de som finansierar LIV-touren.

Ska öka transparensen

Beskedet väckte stark kritik hos många på PGA-touren, och spelarna där hade inte fått veta något om det kommande samarbetet.

Tourledningen har därefter meddelat att de ska öka transparensen och ge spelarna mer att säga inför framtida beslut. Som en del av det blev i dag en sjätte spelare in i PGA-tourens styrelse. Därmed är för det första gången någonsin fler spelare än icke-spelare i PGA-tourens styrelse.

– Jag är fast besluten att ta de steg som behövs för att återställa allt förtroende som vi kan ha förlorat på grund av det överraskande beskedet om samarbetet, säger PGA-tourens chef Jay Monahan i ett uttalande.

”En kritisk tidpunkt”

Tiger Woods, som inte har spelat sedan han opererade fotleden i april, säger sig vara glad över uppdraget.

– Jag är hedrad över att få representera PGA-tourens spelare. Detta är en kritisk tidpunkt för touren, och spelarna kommer att göra sitt bästa för att säkerställa att alla förändringar kring hur touren bedrivs ska ske på det sätt som är besät för alla intressenter på touren. Och där inkluderas både fans, sponsorer och spelare, säger Woods.

Woods säger också att han har förtroende för PGA-kommissionären Jay Monahan.

– Jag ser fram emot att sitta vid samma bord som honom och ta rätt beslut för framtiden för det här spelet som vi alla älskar. Han har mitt förtroende att ta sig an de här förändringarna.

DOKUMENTÄR OM LIV-TOUREN: ”LIV eller död?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.