Foto: Bildbyrån

Tränare skyller stjärnans fiasko på föräldrar: ”Ofattbar okunnighet”

Uppdaterad
Publicerad

Lydia Ko var som 17-åring världens yngsta världsetta i golf.

Att hon fem år senare har rasat på rankningen skyller nyzeeländskans före detta tränare David Leadbetter på hennes föräldrar.

– De har mycket att svara för. Det är ett fall av ofattbar okunnighet, sade han.

I årets sista majortävling British Open, som avgjordes i början av augusti, var Lydia Ko långt från att klara cutten. Det var bara den senaste i raden av tunga resultat för Ko som rasat till 24:e plats på världsrankningen.

– Jag är arg och ledsen för jag vet vad hon är kapapel att göra. Att se henne spela så här är bara väldigt ledsamt, sade Kos före detta tränare David Leadbetter när han gästade nyzeeländska radiostationen Radio Sport.

Britten menar att den usla formen till stor del hänger på hennes föräldrar som han anser styr för mycket.

– De säger när hon ska sova, vad hon ska äta, vad hon ska ha på sig, när hon ska träna. Och de förväntar sig att hon vinner varje turnering, sade han.

”Vem vet vad som pågår i hennes huvud”

Även om Leadbetters egen golfkarriär var medioker har han gjort sig ett namn som en av världens främsta golftränare. Han och Ko samarbetade i tre år mellan 2013 och 2016.

– Vem vet vad som pågår i hennes huvud just nu. Hennes team måste så klart få ihop allt snart för ju längre detta pågår, desto svårare är det för henne att ta sig ur det.

Lydio Ko har genomgått stora förändringar de senaste åren där hon inte bara har bytt tränare, caddie och klubbor – hon har också ställt om sin sving.

Efter fiaskot i British Open menar golftränaren att 24-åringen borde ta ett uppehåll under resten av året.

– Hon måste ta lite tid för att slappna av och tänka om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.