Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svenskorna som ska utmana USA

Två rutinerade svenskor utmanar USA

Publicerad

På fredag inleds den prestigefulla lagtävlingen i golf mellan Europa och USA – Solheim Cup. Bland de tolv som spelar för Europa har vi, på Gleneagles i Skottland, två svenskor.
En rutinerad stjärna som kämpar med sviterna av körtelfeber
och en som gjort sina allra bästa resultat på just Solheim Cup.

– Jag älskar verkligen den här tävlingen, så jag ser fram emot fredag, säger Caroline Hedwall till SVT Sport efter ett träningsvarv på The Centenary Course på Gleneagles.

Solheim Cup är nästan synonymt med svenska framgångar. Det har vimlat av svenska stjärnor som både spelat hem cupen och varit kaptener för det europeiska laget. Senaste segern för Europa kom i USA 2013 – då man för första gången vann på amerikansk mark – och med både en svensk kapten och en spelare som blev hjälte. Caroline Hedwall blev historisk -  vann samtliga fem matcher – och satte avgörande putten.

-  Det var en fantastisk vecka som jag fortfarande drömmer om, erkänner Hedwall för SVT Sport.

Hjälper det dig en sådan här vecka?

– Ja, det är klart att jag kommer ihåg och jag vet att jah kan prestera under press och klara av den typen av situation, så det hjälper, säger Hedwall.

Hedwall gör sitt fjärde Solheim Cup och lyfter sig alltid när det blir frågan om matchspel. Något hon har gemensamt med Sveriges dubble majorvinnare Anna Nordqvist. Hon var enda spelare som gick obesegrad ifrån matchen mot USA för två år sedan.

– Jag har väldigt goda minnen från Des Moines (spelplats för Solheim Cup 2017) och jag ser fram emot  att se hur många matcher jag kommer att få spela och får jag chansen kommer jag ge mitt bästa, säger Nordqvist.

Nordqvist lider av sviterna från körtelfebern

Men efter den hösten med Solheim cup och segern i Evian Championship har Nordqvist haft det jobbigt. Sviterna av körtelfebern hon drabbades av 2017 jobbar hon fortfarande med.

– Till och från har jag väl inte mått speciellt bra. Att fysiskt kunna vara i toppform har varit svårt eftersom jag måste använda all energi till att träna, det har varit svårt att hålla fokus. Mentalt blir jag väldigt trött och jag pushade mig väl lite för hårt ifjol och blev utmattad av det, förklarar Nordqvist.

Bett Söderling om råd

Anna har konsulterat  Sveriges bäste tennispelare på 2000-talet, Robin Söderling, som fick avsluta karriären pga körtelfeber. Men det är svårt att veta vad man ska göra för att få bukt med  energilöshet och trötthet.

– Det känns som det inte är så många som har så mycket kunskap. Så är det någon som har det är det bara att höra av sig, skrattar Nordqvist och ber tittarna om all hjälp hon kan få.

Men Anna presterar stundtals på sin gamla nivå.

– Jag har jobbat på bra och har min svingcoach som har hjälpt mig att hitta tillbaks till stabilitet i mitt spel. Det har varit en resa och förhoppningsvis kan den gå lite enklare från och med nu, säger Nordqvist med visst hopp i rösten.

Hedwall: ”Sjukt taggad”

Men energi den här veckan,  det verkar både Nordqvist och Hedwall ha gott om. Det kan behövas  i matchen mot USA, som kommer med ett betydligt bättre lag på papperet rent rankingmässigt. 

– Det känns bra, formen är på uppgång och jag är sjukt taggad, säger Hedwall, som verkligen älskar Solheim Cup.

– Det här är verkligen min favorittävling och jag ser jättemycket fram emot att det startar på fredag, säger Hedwall med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer