Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dustin Johnson (till vänster) får nu sällskap av Jon Rahm i LIV Golf – efter en tvärvändning av spanjoren. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tvärvändningen: så gick Jon Rahm från kritiker till LIV-spelare

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade LIV-touren har gjort sin största värvning hittills. Mastersvinnaren Jon Rahm har gått från starkt kritisk, till att skriva kontrakt med den saudistödda touren.

– Man kan inte tro på vad någon säger längre, säger en besviken Paul McGinley, tidigare Ryder Cup-kapten.

Så har Jon Rahm ändrat åsikt – se mer i spelaren ovan.

Den spanske golfstjärnans beslut har slagit ner som en bomb.

Nu ifrågasätts Jon Rahm av Europas tidigare Ryder Cup-kapten Paul McGinley.

– Vem ska man lita på dessa dagar? Det är så många personer nu som först har sagt en sak och sedan gjort en annan. Rahm har gjort väldigt tydliga uttalanden mot touren. Det är en total omsvängning, säger han till Sky Sports.

LIV-touren splittraR golfvärlden

Touren finansieras av Saudiarabien som anklagas för ”sportswashing”, att landet använder sport för att tvätta sitt rykte i omvärlden.

Kritiken handlar också om att att de sportsliga reglerna ändras eftersom spelarna inte behöver kvala för att få spela.

Saudiarabien är en nation som har blivit rikt på olja och naturgas. Landet har flera gånger anklagats för att bryta mot mänskliga rättigheter, men samtidigt blivit en allt starkare aktör inom sportvärlden.

Förutom LIV-touren har Saudiarabien satsat offensivt på fotboll. Det handlar om pengastinna stjärnvärvningar till den inhemska ligan med Cristiano Ronaldo som det tydligaste exemplet.

Saudiarabien har också tilldelats fotbolls-VM 2034 som enda sökande kandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.