Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett inslag om Jon Rahms besked att byta till LIV-touren. Foto: Sergio Perez

Efter ryktena: Jon Rahm skriver kontrakt med LIV-touren

Uppdaterad
Publicerad

Den spanske golfstjärnan och mastersvinnaren Jon Rahm lämnar PGA för den saudistödda LIV-touren. Trots sin tidigare kritik.

– Det var ett jättebra erbjudande. Det är bra pengar, säger Rahm till Fox News.

Tillkännagivandet kommer efter flera veckor av spekulationer.

– Som du kan se nu är det officiellt, det här är jag som äntligen säger efter alla rykten... Jag har officiellt gått med i LIV, säger Rahm till Fox News, iklädd en jacka med den omstridda tourens emblem.

Beslutet är något av en tvärvändning för Rahm som tidigare har deklarerat att han inte har varit intresserad av LIV-touren.

Hör mer om det i spelaren ovan.

Kan röra sig om sex miljarder kronor

Den spanske världstrean som vann US Masters i våras, vill själv inte kommentera hur mycket pengar det handlar om.

Enligt medieuppgifter är kontraktet värt mellan 300 till 600 miljoner dollar, motsvarande som mest runt sex miljarder svenska kronor.

”Har en plikt gentemot min familj”

Till Fox News säger Rahm att han inte spelar golf för pengarna.

– Jag spelar golf för kärleken till spelet och för kärleken till golf. Men som en make, som pappa och som familjefar, har jag en plikt gentemot min familj att ge dem de bästa möjligheterna och så mycket resurser som möjligt.

Rahm ska leda ett lag som kapten under den kommande säsongen som börjar 2 februari i Mexiko, enligt ett uttalande från LIV.

Övergången sker samtidigt som det förhandlas om en möjlig sammanslagning av PGA- och LIV-touren (se faktaruta)

Se SVT Sports dokumentär om touren ”LIV eller död?” på Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LIV och PGA inledde i somras ett samarbete. Hör SVT:s expert om vad det betyder. Foto: Bildbyrån

KOmmer PGA och LIV slås ihop?

Rahms kliv över till LIV sker i en tid då de saudiska finansiärerna till LIV förhandlar med PGA och DP World Tour (tidigare Europatouren) om ett ramverk för att bli kommersiella partner, något som beskrivits som en möjlig sammanslagning.

Deadline för förhandlingarna har satts till den 31 december och det spekuleras nu i vilken grad värvningen av Rahm är ett taktiskt drag från de saudiska finansiärerna för att öka pressen på tour-rivalen.

”LIV Golf är här för att stanna”, säger LIV Golfs operativa chef Lawrence Burian i ett uttalande efter Rahms tillkännagivande.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.