Lagergren skuggar täten

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Lagergren skuggar täten i Scandinavian Invitation efter ett starkt förstavarv. Stockholmaren är efter två avslutande birdies, sju under par, bara ett slagefter ledande australiensaren Mark Ormsby.

– Jag spelade riktigt bra där ute idag, säger Lagergren till SVT Sport.

Resultat Scandinavian Invitation>>>

Det blåste inte så mycket men vinden kom och gick i byar i Mölndal på Hills GC i dag när Scandinavian Invitation inleddes.

Det ställde till det för många spelare men ett flertal har ändå bemästrat vindarna och gått riktigt lågt. Australiensaren Mark Ormsby tog tidigt ledningen på 62 slag, åtta under par. Ett solklart banrekord om det inte vore för att lägesförbättring tillämpas i dag. Fransmannen Alex Levy gick in på 63 slag efter sex birdies på hans första nio hål.

63, precis som Lagergren som inte tyckte att vinden störde på samma sätt som andra antytt.

– Nej vi hade bra koll på vinden jag och min caddie, säger Lagergren till SVT Sport.

– Jag spelade bra från tee och in mot greenerna. 63 slag då spelar man bra.

Och puttningen, den var hur bra som helst, sa en mycket nöjd Lagergren som inte alls varit med i tätstriden sedan sin seger på Sicilien våren 2018.

Stenson nöjd trots onödiga misstag

Henrik Stenson och Marcus Kunhult, som gick i samma boll tillsammans med engelsmannen Matthew Fitzpatrick, inledde tävlingen hyfsat med fem birdies båda två men tyvärr så hade båda svenskarna även fyra bogeys. 69 slag och ett under par gör ändå att både Kinhult och Stenson är bra med i tävlingen.

Henrik Stenson hade två bogeys inledningsvis men på hans sjunde (det 16:e eftersom svensken startade på hål 10) så kom dagens första birdie. Sedan rullade svensken i fyra raka och såg riktigt het ut.

– Det var rätt bra spel där i sju åtta hål, men sedan  hade jag några misstag, säger Stenson till SVT Sport efter dagens varv.

– Det kändes ganska bra där ute annars, med svingen. Det har varit ganska knackigt och kantigt svingmässigt under väldigt lång tid. Det var bättre idag, jag fick rätt tryck på bollen och kände mig bekväm i rörelserna, analyserar Stenson sitt spel.

Kinhult nervös innan

Marcus Kinhult är ende svensk som vunnit på Europatouren i år. Han vann British Masters i maj men har spelat sparsamt senaste tiden. Skaftö-sonen har haft fem veckors spelledighet innan den här veckan.

Och det första han skulle göra vara att få spela med självaste Stenson. Det gjorde det lite svårt att somna i går kväll.

– Han där, den långe killen som står bredvid (pekar på Stenson),  han är väl lite repektingivande, skrattar Kinhult.

– Men han är go Henrik så det gick bra. En bra boll att spela i idag, det var bra tugg.

Precis som Stenson gjorde Kinhult en habil insats med fem birdies och fyra bogeys.

– Det gick ju att skjuta lågt idag, det är onekligen en del som gjort det, så man är väl lite efter men inte avhängd. Kan man göra något bra kommande tre dagarna så finns det en chans, säger Kinhult om sitt utgångsläge på ett under par inför fortsättningen.

Björks revansch

Han var dragplåster på tävlingen ifjol i Norén och Stensons frånvaro – Alexander Björk kom till Hills 2018 som huvudfavorit men missade cutten. Idag var han tillbaks och hade lagt det bakom sig. En 67:a idag och smålänningen är i allra högsta grad med i tävlingen.

– Fick avsluta med birdie 17 och 18, så det var ett helt okej varv, säger Björk som fick slita som de flesta med vindar som ändrade riktning.

– Det är tufft där ute när det snurrar mycket (vinden) kring berg och träd. Man får tänka mycket. Men den är kul att spela.

– Spelet börjar komma mer och mer, det börjar lossna lite och det ska bli kul imorgon, säger Björk.

Vad blir avgörande de närmaste dagarna för at gå hela vägen?

– Stabil från tee, bra järn och puttningen, skrattar Björk.

– Du behöver allt på den här nivån.

Tungt för Norén

Alex Norén en av huvudfavoriterna hade en tung dag. 72 slag och två över par.

Efteråt sade Norén att ingenting fungerade och att han nu skulle nöta bollar på rangen för at få ordning på saker och ting.

David Lingmerth har inte spelat tävlingsgolf i Sverige sedan 2012.  Nu är Tranås-golfaren tillbaks och gjorde ett bra varv på 68 slag trots att han inte hunnit spela banan alls innan dagens spel.

– Jag gick runt nio av hålen med en driver och en putter i tisdags, berättar Lingmerth för SVT Sport.

– Jag spelade bra och två under kunde blivit bättre, säger Lingmerth som representerade Sverige i OS 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.