Isabellah Andersson Foto: Bildbyrån

Banrekord av Jepchumba – SM-guld för Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Viola Jepchumba, Kenya, hade kommandot hela loppet och vann damklassen i Göteborgsvarvet på nytt banrekord, 1.08.01. Drygt åtta minuter senare gick bästa svenskan, Isabellah Andersson, i mål med svåra smärtor i låret.

Det gamla banrekordet på 1.08.13 raderas ut när Viola Jepchumba korsade mållinjen på Slottskogsvallen. Kenyanskan noterades för 1.08.01.

– Jag är glad, banan är tuff och jag försökte springa under 68 minuter. Jag hoppades på 67. De första 10 kilometerna var hårda, berättade Jepchumba för SVT Sport efter målgången.

Jepchumba var överlägsen. Hon vann 53 sekunder före fjolårssegraren Worknesh Degefa, Etiopien. Angela Tanui, Kenya, sprang in på tredje plats.

Andersson vann SM-guld med smärtor

Isabellah Andersson, som redan gett upp drömmen om att springa maraton i OS, hade som mål att slå svenskt rekord. De tankarna fick hon dock ge upp.

Andersson slutade nia och knep SM-guldet på damsidan, trots att hon sprang stora delar av loppet med smärtor i låret. Hässelbylöparen gick i mål på 1.16.21 och var ynka sex sekunder före SM-tvåan Emma Nordling, Enhörna.

– Jag hade problem i höstas men sedan har jag inte känt det. Jag kände det efter två kilometer i dag, jag fortsatte men efter åtta kilometer blev det värre och värre...

”Fick stanna många gånger”

Andersson inledde trots smärtorna starkt och var 1.23 före Nordling efter 10 kilometer. Men därefter blev det svårt att hålla uppe tempot.

Vid 15 kilometers-märket hade Nordling tagit in en minut (!) på Andersson, som dock höll undan och säkrade karriärens 30:e SM-guld.

– I dag ville jag springa i mål, jag ville inte bryta. Det var jobbigt, jag fick stanna många gånger.

SM-bronset knep Frida Lundén, Studenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.