Aly Raisman och Jordyn Wieber under rättegången. Foto: TT

120 Nassaroffer kräver avskedande

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev kräver 120 offer för läkaren Larry Nassar, som dömts till fängelse för sexövergrepp till minst år 2069 då han skulle vara 105 år, att rektorn för Michigan State University, MSU, John Engler ska avskedas.

Engler tog över på interimbasis i februari när vidden av Nassars, USA:s landslagsläkare i gymnastik i två decennier, övergrepp rullades upp på bred front. 54-årige Nassar avskedades från universitetet 2016 – två år efter att sexövergreppen började utredas. 

”Engler har bara stärkt kulturen av övergrepp på MSU. Ingenting har i grunden förändrats på MSU. Engler har misslyckats kapitalt och MSU kan inte bli en plats av integritet och säkerhet så länge Engler är rektor. Därför måste Engler sluta”, skriver gruppen som kallar sig ”De överlevande”, uppger AP.

”Tyvärr har blödningen fortsatt”

Två av universitetets förvaltare ställer sig bakom gruppen, där bland andra OS-guld-medaljören Aly Raisman skrivit under.

”Tyvärr, vilket måste sägas med stor sorg, har John Englers styre som interimrektor inte stoppat blödningen utan låtit den fortsätta”, säger demokraten Brian Mosallam.

Den förre guvernören Engler, som tillhört republikanerna, har vägrat att avgå.

Staten Michigan har gått med på att betala ut 4 419 000 000 kr (4,4 miljarder) i kompensation till 332 flickor och kvinnor som sagt att de varit utsatta för övergrepp av Nassar. Av den summan är 660 miljoner kronor undanlagda till framtida krav.

SVT Sports Diljen Otlu träffade ett av offren, Mattie Larson, tidigare i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.