Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon som fått gymnastikstjärnan Simone Biles att reagera. Foto: X/Bildbyrån

Simone Biles om omtalade gymnastikvideon: ”Krossar mitt hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnastikstjärnan Simone Biles reagerar starkt på en video som visar en svart irländsk flicka som inte får en medalj efter en tävling.

”Det finns inte plats för rasism i någon idrott”, skriver amerikanskan på X.

Händelsen inträffade i Dublin i mars 2022. Men en video från prisutdelningen, som visar att alla barn utom den enda svarta flickan får en medalj, har blivit viral först nu. Videon har setts av miljontals i sociala medier och fått stor kritik.

”Det krossar mitt hjärta att se det här... Det finns inte plats för rasism i någon idrott”, skriver gymnastikstjärnan Simone Biles på X, tidigare Twitter.

”Oerhört smärtsamt”

Biles är fyrfaldig OS-guldmedaljör med också 19 VM-guld på meritlistan. Även hennes landslagskollega, OS-silvermedaljören Jordan Chiles, reagerar:

”Det här är så oerhört smärtsamt på så många sätt”, skriver Chiles.

Händelsen gav eko redan då den inträffade för 1,5 år sedan och redan då kontaktade Biles flickans familj med ett privat videomeddelande med sitt stöd.

Familjen har eftersökt en ursäkt från Irlands gymnastikförbund, dock utan resultat. Men en oberoende medling har lett till att en överenskommelse nu nåtts och förbundet har gått ut med att kvinnan som delade ut medaljerna bett om ursäkt, skriver BBC.

Har tilldelats medalj i efterhand

Enligt The Guardian anser förbundet att händelsen handlar om en personlig konflikt mellan familjen och kvinnan. Men flickans mamma säger till den brittiska tidningen att det handlar om rasism.

– Det är ett systematiskt problem, för när förbundet inte tar avstånd från det visar man att man vill att det ska fortsätta, säger mamman.

Enligt The Irish Independent tar mamman ärendet vidare till Internationella gymnastikförbundets etiska råd.

Flickan har i efterhand fått sin deltagarmedalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.