Final kan hägra för gymnasten Jonna Adlerteg (tv) som är tillbaka på allvar efter några svåra år. ”Det känns lite som en revansch”, säger hon och strålade ikapp med mästerskapsdebutanten Jessica Castles. Foto: Johannes Lindström

Svensksuccé i kvalet – Adlerteg och Castles till final

Uppdaterad
Publicerad

Skador och åter skador har tärt på gymnasten Jonna Adlerteg sedan EM-medaljen 2013. Nu är hon tillbaka på allvar och är klar för final i barr i Glasgow.

– Det känns som en revansch, säger hon till SVT Sport.

Det blev svensksuccé när EM i gymnastik inleddes i dag. Både Jonna Adlerteg, i barr, och Jessica Castles i fristående, är klara för final. Finalplatserna är blott de tredje och fjärde EM-finalerna någonsin i svensk gymnastik.

Knäskador och slitningar har gjort att det som såg så lovande ut för fem år sen mest slutade i ingeting alls.

23-åringen missade OS i Rio, satsade på mer styrka och grenen barr. Det har gett resultat. Även om det var lite speciellt att gå ut först av alla tävlande.

– Jag var ganska nervös. Det var kul att köra på direkt och jag tänkte att jag skulle starta tävlingen stort, säger hon.

”Jag kände mig lite skakig”

Med ett stabilt genomfört program, med en ökad svårighetsgrad sen SM, utan missar och ett personligt rekord med en poäng på 14,6 hamnade Adlerteg bland de åtta bästa, vilket räckte för final, som också var målet efter serien.

– Jag kände mig lite skakig och det var inte min renaste serie. Men jag är nöjd att jag gick igenom den och inte missade någonstans. Det känns som en revansch efter några tuffa år.

– Det är så klart mitt mål att gå till final Jag har gjort vad jag kan och det var en bra poäng för den serien. Kroppen känns bra, knäet också och jag är i bra form, säger hon.

Debutant går för topp 16

Mästerskapsdebutanten Jessica Castles ramlade av bommen och hade det tufft där. Men i fristående gick det betydligt bättre och hon är klar för final, vilket var bättre än hon hoppades på.

– Det var jättekul och gick ganska bra också. Jag hoppas på topp 16, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.