Simone Biles under VM i Tyskland Foto: TT Nyhetsbyråm

Biles om uppskjutna OS: ”Jag grät”

Uppdaterad
Publicerad

Simone Biles är 23 år gammal, en riktig veteran i gymnastikmått mätt. Att OS sköts upp drabbade Biles hårt, som nu måste satsa vidare trots en redan sargad kropp.

– Min kropp håller redan nu på att brytas ned. Ett till år av gymnastik är mycket att hantera för min kropp, säger Biles till BBC Sport.

Idrottsentusiaster och utövare världen över satt i slutet av mars och väntade på beskedet från Internationella olympiska kommittén. Den 24:e mars kom det, Tokyo-OS skjuts upp till 2021.

Gymnastiskens allra starkast lysande stjärna, Simone Biles, tog beskedet hårt.

– Jag grät. Jag visste inte riktigt var jag skulle börja när nyheterna kom, säger Biles till BBC Sport.

Blott 23 år gammal har Simone Biles hunnit med att vinna fyra OS-guld. Amerikanskan beskriver sig själv som ”ganska gammal” för en gymnast och Biles hade tänkt att pensionera sig efter OS 2020. Gymnastikstjärnan ställde sig osäker till om det var värt det med ytterligare 15 månaders förberedelse.

– Det är mycket, både fysiskt och psykiskt, och jag tvivlade på min förmåga att hålla min yttersta nivå under ytterligare ett år, säger Biles.

Övervägde att inte fortsätta

Simone Biles medger också att hon övervägde tanken att inte fortsätta över de uppskjutna olympiska spelen.

– Det gjorde jag lite. Det är svårt men jag är ganska stark både psykiskt och fysiskt och jag kommer ta mig igenom det här precis som alla andra.

För Biles själv handlar det att överkomma psykiska barriärer snarare än fysiska för att kunna upprepa eller till och med överstiga medaljskörden från Rio 2016, fyra guld och ett brons.

– Min kropp håller redan nu på att brytas ned och ytterligare ett år av gymnastik är mycket att hantera för min kropp, säger Biles och fortsätter:

– Mina tränare kommer att få mig redo men om ditt psyke inte är där så kan du skada dig. Fysiskt sett är jag redan bättre än jag var i Rio, så det är positivt. Men mentalt, jag måste verkligen vara i mitt esse. Det kommer bli det svåraste.

SE MER: Här tar Biles av sig byxorna – stående på händerna (13 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.