Simone Biles. Foto: TT

Biles tävlade i dräkt för Nassars offer

Uppdaterad
Publicerad

Simone Biles dominerar de amerikanska gymnastikmästerskapen.

Natten till måndag tog världens bästa gymnast karriärens femte guld i de inhemska mästerskapen – klädd i en blågrön dress.

– Färgen var för överlevarna, säger 21-åringen.

Överlevarna (the survivors) kallar sig de hundratals tjejer som landslagsläkaren Larry Nassar utsatte för sexuella övergrepp. Färgen blev ett sätt att visa solidaritet under kampanjen Go Teal, som spred sig från Michigan State University där Nassar var anställd.

– Jag står sida vid sida med alla dem (överlevarna), säger Biles, som berättat att även hon utsattes för sexuella övergrepp av Nassar.

Och det var inte bara dräkten som hade ett tydligt budskap. Simone Biles själv visade varför hon är världens bästa gymnast. Den Houston-baserade stjärnan vann med 119,850 poäng – 6,55 bättre än silvermedaljören, tillika regerande mästaren, Morgan Hurd.

– Hon sporrar oss, säger bronsmedaljören Riley McCusker, och fortsätter:

– Helt ärligt beundrar jag henne extremt mycket.

Uppvisningen av Biles, som tog fyra guld i Rio-OS 2016 och förväntas bli ett av de stora affischnamnen i Tokyo-OS 2020, kom mindre än en månad efter att hon gjort comeback efter ett nästan två års långt uppehåll.

Bara Clara Schroth Lomady, som vann sex gånger mellan 1945 och 1952, har vunnit de inhemska mästerskapen fler gånger än Biles.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.