Systrarna Downie vid VM i Stuttgart 2019 Foto: TT Nyhetsbyrån

Brittiska VM-medaljörerna: ”Kränkningar är helt normaliserade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dokumentären ”Athlete A”, som berättar historien om Larry Nassars övergrepp inom den amerikanska gymnastiken, så öppnar nu flera brittiska utövare upp sig om problemen inom sporten.
”Kränkningar och övergrepp är helt normaliserade inom sporten”, skriver olympierna Becky och Ellie Downie på Twitter

Gymnastiken upplever en turbulent tid. 2017 blev Larry Nassars övergrepp mot unga flickor inom den amerikanska gymnastiken kända för allmänheten. Tidigare i somras så kom dokumentären ”Athlete A” som berättar historien om Larry Nassar och även i andra delar av världen har oegentligheter inom sporten börjat nystas upp.

”Kommer alltid känna mig överviktig”

Under gårdagen publicerade systrarna Becky och Ellie Downie uppmärksammade vittnesmål från den brittiska gymnastiken. Enligt VM-medaljörerna har kränkande beteenden och övergrepp blivit ”helt normaliserade och ingrodda” inom sporten.

”Under alldeles för lång tid har hälsan och välmåendet för unga flickor varit av sekundär betydelse i en daterad, grym och en – skulle vi hävda – oftast ineffektiv kultur inom kvinnlig gymnastik”, skriver systrarna Downie i sociala medier.

Ellie Downie, den yngre av systrarna, menar att år av vikthets inom gymnastiken har lämnat ”djupa ärr som aldrig kommer läka”.

”Vi har sett för många tjejer sjunka ner i ätstörningar och mental ohälsa på grund av detta. Jag har äntligen funnit en plats där jag kan vara nöjd med min kropp utanför gymmet. Men jag kommer alltid känna mig överviktig i en gymnastikkontext.”, skriver Ellie Downie.

Brittiska förbundet inleder utredning

I tisdags annonserade brittiska gymnastikförbundet att man kommer att inleda en oberoende utredning efter den senaste tidens rapporter från utövare.

– Beteendena vi har hört om under de senaste dagarna är helt i motsats till vår standard gällande säker träning och har ingen plats i vår sport, säger förbundet till BBC Sport.

Klipp: OS-läkaren utsatte henne för sexuella övergrepp (9 augusti 2019)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer