Foto: Bildbyrån

Slutrapport bekräftar: Allvarliga problem på alla nivåer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tydliga indikationer på allvarliga och omfattande missförhållanden med en utbredd tystnadskultur inom Svenska konståkningsförbundet. Det bekräftar slutrapporten som nu är klar. Dessutom framkommer det att barn och ungdomar rapporterar om emotionella, fysiska och sexuella övergrepp.

Det är Svenska konståkningsförbundet som själva beställt en extern utredning efter rapporter om missförhållanden. I början av juni offentliggjordes delar av den där det framkom att tränare utsatt åkare för emotionella övergrepp och vikthets.

– Resultatet i rapporten visar på större problem än vi visste. Vi känner oss jätteledsna över det, sa förbundets ordförande Katarina Henriksson till SVT Sport då.

Nu är hela rapporten färdig och den förstärker bilden av missförhållanden inom förbundet. Utredningen visar på strukturella och organisatoriska problem på alla nivåer, att det finns en utbredd tystnadskultur och att barn och ungdomar rapporterar om emotionella, fysiska och sexuella övergrepp.

Ska vidta åtgärder

Konståkningsförbundet skriver på sin hemsida att man nu omgående inleder ett stort arbete med analys av slutrapportens resultat för att sedan ta fram förslag på åtgärder och handlingsplan. Förslag till åtgärder och handlingsplan diskuteras med förbundets medlemmar på förbundsforum den 15 augusti.

– Vi har nu gjort första delen av jobbet, vi har vågat ställa frågorna. Resultatet visar att vi är på rätt väg med utvecklingen av Förbundsutvecklingsplanen och den pågående strukturförändring inom Svenska Konståkningsförbundet. Nu ska vi tillsammans göra det som krävs för att skapa trygga idrottsmiljöer. Vi ska vidta åtgärder och ta fram en handlingsplan, säger Katarina Henriksson, ordförande Svenska Konståkningsförbundet, till förbundets hemsida.

Granskning

Under våren gjorde SVT Sport en granskning av Konståkningsförbundet. Den visade att förbundet under tolv års tid tagit del av totalt 15 sms och mejl där föräldrar påvisat om missförhållanden inom konståkningen. Trots det har larmen fortsatt att komma.

– Det är jättetråkigt att det förekommer, vi vill ha nollvision mot allt sådant här, sade Katarina Henriksson till SVT Sport.

Klipp: Missförhållandena inom svensk konståkning på 90 sekunder (4 juni 2020)

EXTERNA RAPPORTEN VISAR PÅ MISSFÖRHÅLLANDEN

  • Tydliga indikationer på allvarliga och omfattande missförhållanden.
  • Strukturella och organisatoriska problem på alla nivåer.
  • Utbredd tystnadskultur.
  • Barn och ungdomar rapporterar emotionella, fysiska och sexuella övergrepp.
  • Indikationer på att barn och ungdomar normaliseras till miljöer som inte skulle accepteras i något annat sammanhang.
  • Förekomst av negativa kommentarer relaterade till mat, ätande och vikt.
  • Hög förekomst av skador och problem relaterade till menstruationsstörningar.

Bakom rapporten står Klara Edlund, docent i psykologi, och Magnus Winter, idrottspsykologisk rådgivare. Utredningen har genomförts i två huvudaktioner. Dels med en webbenkät, som är besvarad av 638 personer, och djupanalyser där 70 personer deltagit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.