Katarina Henriksson, ordförande Svenska konståkningsförbundet. Foto: Bildbyrån/TT

Konståkningsförbundet: ”Får inte förekomma”

Uppdaterad
Publicerad
Ytterligare en topptränare inom konståkningen har anklagats för vikthets.
Kommande dagar ska förbundet utreda anklagelserna närmare.
– Det här får inte förekomma, säger Svenska konståkningsförbundets ordförande Katarina Henriksson till SVT Sport.

I en ljudinspelning som Expressen tagit del av hörs en välmeriterad tränare kritisera en 19-årig åkare i en framstående svensk klubb för att ha gått upp i vikt.

– Du blir bara större och större för varje vecka, säger tränaren till åkaren.

Katarina Henriksson, ordförande i Svenska konståkningsförbundet, kände inte till händelsen förrän hon läste om den i tidningen i går.

– Självklart är det allvarligt, det som framkommer i artikeln och i ljudfilen. Men det är ingenting som vi har känt till och fått någon anmälan kring, säger Katarina Henriksson till SVT Sport.

Henriksson kontaktade den anklagade tränaren direkt efter att hon läst artikeln.

Nytt samtal med tränaren närmsta dagarna

– Jag har pratat kort med tränaren. Vi ska naturligtvis prata med hen igen och andra berörda för att få en bild av vad som har hänt och ta ställning till vad vi kan göra åt det här, för det här ska inte förekomma.

Vad sa tränaren när du ringde?

– Det vill jag inte kommentera. Det var ett kort samtal, jag blev förvånad när jag såg det här i Expressen så därför ville jag kolla läget snabbt.

Kommande dagar ska förbundet prata med tränaren igen samt andra berörda inom föreningen. Innan dess vet Henriksson inte hur förbundet går vidare med anklagelserna.

– Vi måste få fram all information och sedan ta ställning till hur vi går vidare med det här. Innan vi vet allt har jag svårt att uttala mig.

Det senaste året har det kommit flera rapporter om missförhållanden inom svensk konståkning. Tidigare i år fälldes bland annat en svensk tränare för psykisk misshandel och vikthets mot en 15-årig JVM-åkare.

I vintras tillsatte förbundet en extern utredning av hela sin verksamhet och i mitten på maj ska utredningen vara klar. I utredningen ingår bland annat en enkät som alla medlemmar som vill får svara. Dessutom kommer styrelsen och vissa aktiva att intervjuas.

”Finns föreningar där det inte fungerar 100 procent”

Henriksson hoppas att åkarna i föreningen där den anklagade tränaren håller till är delaktiga i utredningen.  

– Det är viktigt att åkare i klubbar där det finns problem, och det finns det uppenbart här, talar om det.

– Det finns ju föreningar där det inte fungerar till 100 procent som det ska och då måste vi hitta vad vi kan göra från förbundets håll för att motverka att sådana här situationer uppstår. Det är också därför vi har den här externa utredningen för att kunna se utifrån, vilka åtgärder som krävs.

Vad säger du om rubrikerna som varit kring svensk konståkning?

– Elitidrott är ju tufft oavsett idrott men det ska för den delen inte bli fel. Det måste finnas en långsiktig plan för att nå målen och det ska vi hjälpa dem med. Jag tycker att vi jobbat med det här ett antal år, just hållbar utveckling för individer. Sedan har vi inte nått hela vägen och då är det bra att vi gör en utredning. Vi vill att det ska vara kul att hålla på med konståkning, då måste vi göra allt vi kan för att det ska bli så.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya larm om vikthets inom konståkningen Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer