Foto: Bildbyrån

Nya larm om vikthets inom konståkningen

Uppdaterad
Publicerad
Rapporterna om missförhållanden inom svensk konståkning fortsätter. I en ljudinspelning som Expressen tagit del av hörs en välmeriterad tränare kritisera en åkare för att ha gått upp i vikt.
– Du blir bara större och större för varje vecka, säger tränaren till åkaren.

Vittnesmål om missförhållanden inom svensk konståkning har skapat rubriker sedan i höstas. Unga åkare har i bland annat Dagens Nyheter, Expressen och sociala medier kritiserat en kultur som sägs innehålla psykisk misshandel, vikthets, tystnadskultur och press att träna trots skador.

Tidigare i år fälldes en svensk tränare för psykisk misshandel och vikthets mot en 15-årig JVM-åkare. Beslutet, som fattades i Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd, har överklagats av tränaren till Riksidrottsnämnden.

Konståkningsförbundet har tidigare också tillsatt en extern utredning av hela sin verksamhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya larm om vikthets inom konståkningen Foto: Bildbyrån

”Du har gått upp”

Nu rapporterar Expressen om ytterligare en topptränare som anklagas för vikthets. I en ljudupptagning hörs en person, som ska vara nämnda tränare, kritisera hur en 19-årig åkare i en framstående svensk klubb gått upp i vikt.

– Du har inte gått ned, du har gått upp. Du ser inte, eller? Du känner inte? Du ser likadan ut som förut. Därför frågar jag. Kollar du din vikt? hörs tränaren säga.

Åkaren, som valt att vara anonym, säger till tidningen att hon vid tidpunkten för inspelningen fått tillbaka sin tidigare ätstörning. Mot hennes vilja ville tränaren ändå väga henne, säger åkaren.

Tränaren tillbakavisar

Flera åkare bekräftar 19-åringens bild, medan andra tar tränaren i försvar. En säger att det är den bästa tränaren hon någonsin haft.

När tränaren konfronteras med inspelningen svarar denne Expressen via mejl:

”Man kan alltid förbättra allt, även hur man uttrycker sig. Alla har vi sagt något som man kunde ha sagt annorlunda.”

”Vi har aldrig pratat om bantning, bara om hur man äter rätt. Det har aldrig varit krav på någon specifik vikt för att vara med. Det har bara handlat om att man ska klara av det som utförs i programmen”.

ARKIV: Algotsson: ”Fick höra när jag var 13 att jag skulle gå ned i vikt” (22 september 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Matilda Algotsson: ”Fick höra när jag var 13 att jag skulle gå ned i vikt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer