Foto: Bildbyrån

Efter fällningen – konståkningstränaren överklagar

Uppdaterad
Publicerad

I början av mars fällde Svenska konståkningsförbundet en tränare för psykisk misshandel och vikthets. 
Nu har tränaren överklagat till Riksidrottsnämnden, uppger Dagens Nyheter.
”Beslutet vilar inte på en god rättstillämpning”, skriver tränarens advokat i ett mejl till DN.

Riksidrottsnämnden inväntar just nu kompletterande uppgifter från Svenska konståkningsförbundet och först efter det kommer ett beslut fattas om ärendet ska hanteras vidare eller ej.

”Överklagandet har skett i de delar som gått hen emot, först och främst eftersom min huvudman inte begått någon bestraffningsbar överträdelse, men även för att etik- och disciplinnämndens prövning och beslut står i direkt strid med Riksidrottsförbundets stadgar.”, skriver den berörda tränarens advokat i ett mejl till DN. 

Mejlet fortsätter:

”Beslutet innebär nämligen att min huvudman – mot sitt bestridande, utan stöd i bevisning och på grunder som inte åberopats av anmälaren – ådömts påföljd för opreciserade handlingar.”

”Detta har inte varit ett beslut som vilat på en god rättstillämpning.”

Det var i början av mars som Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd fällde tränaren som tillhör Solna konståkning. Flera landslagsmeriterade åkare har riktat skarp kritik mot tränarens träningsmetoder, bland annat en 15-årig JVM-åkare.

Men eftersom tränaren varit avstängd av klubben sedan oktober, då utredningen började, valde förbundet att inte utdöma någon ytterligare bestraffning.

– För mig var det viktigt att tränaren fälldes för det hen utsatt mig för. Jag hade önskat att kunna släppa det här och gå vidare. Men nu när tränaren överklagat öppnar det upp för att alla de åkare som vill vittna om vad de blivit utsatta för kan höras av RIN, det är bra. Tränaren kan också tilldelas ett ordentligt straff och föreningen kan granskas igen, säger JVM-åkaren Selma Ihr som var en av åkarna som anklagade tränaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer