Foto: Bildbyrån

Förtroendet för konståkningsförbundet splittrat

Uppdaterad
Publicerad

Förtroende för Svenska konståkningsförbundet är splittrat – det visar en undersökning som SVT Sport har gjort bland landets konståkningsdistrikt.
”Svensk konståkning har aldrig varit på en sådan här låg nivå” skriver ett av de kritiska distrikten till SVT Sport.

Nio av elva distrikt har svarat på enkäten som SVT Sport har skickat ut till samtliga distrikt inom Svenska konståkningsförbundet.

På frågan om distrikten har förtroende för konståkningsförbundet har fyra svarat nej, ett har svarat delvis och fyra distrikt har svarat ja.

Ett av de kritiska distrikten skriver till SVT Sport:

”Svensk konståkning har aldrig varit på en sådan här låg nivå sportsligt och organisatoriskt – men framför allt etiskt och moraliskt”.

De fyra distrikt som svarat att de har förtroende för förbundet har inte utvecklat sina svar mer än just ”ja”.

Rapporter om missförhållanden

Det senaste året har det kommit flera rapporter om missförhållanden inom svensk konståkning. Tidigare i år fälldes bland annat en svensk tränare för psykisk misshandel och vikthets mot en 15-årig JVM-åkare.

I slutet av april anklagades ytterligare en topptränare för vikthets efter att en ljudfil publicerats i Expressen. I ljudfilen hörs tränaren kritisera en då 19-årig åkare för att ha gått upp i vikt.

Sex av nio distrikt har svarat att det förekommer missförhållanden, som till exempel tystnadskultur, vikthets och psykisk misshandel, inom svensk konståkning.

”De som säger att det inte förekommer, ljuger”, skriver ett distrikt.

Ett annat distrikt skriver att det inte är utbrett, men förekommer på elitnivå.

”Det gäller framför allt högre nivåer där det kan vara mer eller mindre normaliserat. Vi vill dock lyfta att det finns många föreningar som bedriver en sund verksamhet.”

”Inget vi känner till”

Tre distrikt har svarat att det inte förekommer missförhållanden.

”Det är inget vi känner till eller har hört talas om”, skriver ett av de tre distrikten.

Eter rapporteringen om missförhållanden tillsatte konståkningsförbundet en extern utredning. På grund av coronaviruset är utredningen försenad men planen är att resultatet ska redovisas i början på juni.

– Det finns ju föreningar där det inte fungerar till 100 procent som det ska och då måste vi hitta vad vi kan göra från förbundets håll för att motverka att sådana här situationer uppstår. Det är också därför vi har den här externa utredningen för att kunna se utifrån, vilka åtgärder som krävs, sa förbundets ordförande Katarina Henriksson förra veckan.

SVT Sport har sökt förbundsordförande Katarina Henriksson för en ny kommentar och hon kommer att kommentera på fredag.

ARKIV: Anita Östlund om rapporteringen: ”Svårt att se min tränare sårad” (3 maj 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer