Foto: Bildbyrån

Missen: Överklagan från föräldrarna kom in för sent

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsnämnden (RIN) friade i måndags en tränare som tidigare fällts av Svenska konståkningsförbundet för psykisk misshandel och vikthets mot en då 15-årig flicka. Men RIN bedömde bara tränarens överklagan eftersom föräldrarnas kom in för sent.

I början av mars fälldes en konståkningstränare i Solna för psykisk misshandel och vikthets mot den då 15-åriga landslagsåkaren Selma Ihr. Beslutet fattades av Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd. Men tränaren valde att överklaga till RIN – som friade tränaren.

I beslutet kom det fram att Ihrs föräldrar också hade överklagat om en straffskärpning, men den kom in för sent och därför bedömde RIN bara tränarens överklagan och föräldrarnas yttrande.

– Vi kan bara pröva vad tränaren har anfört, och det är precis som i ett vanligt brottmål i en vanlig domstol. Om bara den tilltalade klagar kan inte åklagaren sedan komma och lägga nya aspekter på saker och ting. Utan i det här fallet har vi bara prövat vad den klagade har anfört. Det är i ramen för vad vi kan göra, säger Riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten och fortsätter:

– Av den anledningen blir det ju en begränsning i prövningen och inte i hela ärendet som det såg ut i Svenska konståkningssamfundets etik- och disciplinnämnd. Nu har den bara begränsats till delarna som framfördes från tränarens sida.

Inte funnits begränsningar

Hade det kunnat bli ett annat utfall om överklagan kom i tid?

– Ja, hade vi fått pröva hela ärendet så hade det ju inte funnits några begränsningar. Så rent hypotetiskt hade det kunnat sluta annorlunda.

I yttrandet till RIN skriver flickans föräldrar att de fick råd av Riksidrottsförbundets idrottsombudsman att de själva inte behövde göra en överklagan för en straffskärpning, utan att tränarens överklagan öppnade för ett omtag av hela fallet.

”Baserat på detta råd från RF:s Idrottsombudsman har vi avstått från att överklaga”, skriver föräldrarna i yttrandet.

SVT Sport har sökt Idrottsombudsmannen men RF meddelar att de inte kommenterar vad som sägs i samtalen under utredning.

Gick inte vidare

Selma Ihr sa till SVT Sport efter beskedet att hon var besviken att RIN inte hörde vittnen som hon hade kallat.

– Vi hade noggranna överläggningar om det. Akten består av närmare 700 sidor, och när vi diskuterade den frågan kom vi överens om att materialet som fanns var så fylligt att därutöver ha muntliga förhör om samma saker skulle inte tillföra någonting. Därför kom vi fram till det beslutet, säger Krister Malmsten.

Trots att RIN friade tränaren skriver man i beslutet att åkaren framstår som trovärdig och att ljudfilerna ger henne stöd.

– Men med bevisreglerna som gäller, precis som i allmän domstol, så anser vi inte att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att uppgifterna i sin helhet är korrekta och i vissa stycken inte preciserande. Däremot så har vi inte ifrågasatt flickans trovärdighet i sig, säger Krister Malmsten.

Vad är det som gör att det inte är ställt bortom all rimligt tvivel?

– Vi har gjort en bedömning vad gäller sannolikheten, och då ska man komma upp på en viss nivå. Vi kom överens i nämnden att man har inte nått upp i nivån att fälla personen i frågan.

KLIPP: Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning

KLIPP: Ordföranden i Göteborgs konståkningsförbund: ”Förbundet skyddar sig själva”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.