Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förra sportchefen: ”Tycker man inte som högsta ledningen är man inte välkommen”

Förra sportchefen: ”Tycker man inte som högsta ledningen är man inte välkommen”

Uppdaterad
Publicerad
Svenska konståkningsförbundets förra sportchef Anna Hörnqvist bekräftar att förbundet haft kännedom om missförhållanden inom sporten – vilket SVT Sports granskning visar.
Samtidigt menar hon att det var svårt att påverka.
– Tycker man inte som högsta ledningen är man inte välkommen, säger Anna Hörnqvist till SVT Sport.

SVT Sport:s granskning visar att Svenska konståkningsförbundet vid minst 15 tillfällen fått reda på konkreta missförhållanden inom sporten de senaste tolv åren.

En som fanns med inom förbundet under den här tiden är Anna Hörnqvist. Totalt jobbade hon 13 år i förbundet och sista åren, 2013-2018, var hon sportchef.

Hörnqvist kände till att det fanns missförhållanden inom sporten när hon jobbade i förbundet men säger att hon som sportchef hade svårt att påverka styrelsen. Hon upplevde att organisationen styrdes av några få toppar.

– Blir man obekväm och inte gör det som förväntas eller tänker och tycker som den högsta ledningen då är man inte välkommen längre, säger Anna Hörnqvist till SVT Sport.

Ville utreda klubb

Katarina Henriksson, Svenska konståkningsförbundets ordförande, delar inte den bilden.

– Alla har lika stor påverkan, alla inklusive mig, säger Henriksson som också berättar att förbundet hela tiden jobbar med förbundsutvecklingen.

Vintern 2017 skulle förbundet dela ut pengar till en förening och deras satsning på tränare och åkare. Eftersom flera åkare lämnat klubben vid upprepade tillfällen ville Hörnqvist se över föreningsklimatet.

– Tyvärr fick vi inte riktigt klartecken uppifrån att göra det. Utan snarare tvärtom, vi skulle ge mer pengar till klubben för att fortsätta som man gjort.

– Det handlar om att det är viktigt att ha framgångsrika konståkare och då kanske man tycker att det får vara till vilket pris som helst, jag vet inte.

Hur ser du på ditt ansvar?

– Jag har absolut ett ansvar och jag kan se att jag skulle gjort ännu mer och varit mer pådrivande. Men jag kände inte riktigt att jag hade det mandatet tyvärr.

Extern utredning presenteras fredag

Katarina Henriksson håller inte med utan menar att förbundet såg över klimatet i föreningen.

– Jag vet att vi från dag ett har vidtagit åtgärder för att stötta föreningen, åkaren och tränaren för att bli en bra tränare. Så vi har haft insatser under många år i den föreningen.

I höstas tillsatte konståkningsförbundet en extern utredning av klimatet inom svensk konståkning. I morgon presenteras resultatet.

– Jag hoppas att man är väldigt öppen och tydlig med den här utredningen så att man lägger fram den för hela Konståkningssverige, säger Hörnqvist.

Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Larmet inom svensk konståkning på 90 sekunder Foto: Bildbyrån

Så gick granskningen till

Visa

SVT Sport har tagit del av totalt 15 mejl och sms från föräldrar och personer som jobbat inom svensk konståkning under tolv års tid.

Mejl och sms har skickats till hela styrelsen på Svenska konståkningsförbundet eller till specifik styrelsemedlem eller sportchef.

SVT Sport har också varit i kontakt med ett tiotal personer som alla är eller har varit verksamma inom sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer