Jessica Castles tog Foto: Bildbyrån

Brons till 16-åriga Jessica Castles i Europeiska Spelen

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga gymnasten Jessica Castles tog brons i friståendefinalen på Europeiska spelen i Minsk. Poängen 12,933 räckte till brons och framgången är hennes största i karriären.

Castles var trea efter kvalet och i finalen följde hon sin plan och fixade en medalj. Vann gjorde den 15-åriga ukrainskan Anastasia Bachynska före tjeckiskan Aneta Holasova. Marginalen ner till fyran Anastasija Alistratava var bara 0,033 poäng.

– Vitryskan startade sist och publiken var verkligen på hennes sida, så jag var inte säker på om jag skulle få medalj. Jag är jättenöjd med min prestation och alla mina hopp var fina. När jag åkte hit till Minsk siktade jag på att komma med i grenfinalen, men jag hade inte vågat hoppas på medalj, säger hon i ett pressmeddelande.

Castles har tidigare blivit 14:e i mångkampen på EM i Szcecin i år och hon blev sjua i friståendefinalen på EM i Glasgow ifjol.

Medaljen var Sveriges sista i de Europeiska spelen. Europeiska Spelen arrangeras av Europeiska Olympiska Kommittén och är lite som ett OS för Europa. Det är andra gången det arrangeras och nästa gång är om fyra år i Krakow.

Totalt blev det tre guld, ett silver och fyra brons för den svenska truppen i Minsk. Ett bättre facit än i Baku, Azerbajdzjan, för fyra år sedan då Sverige tog sju medaljer.

Svenska medaljer i Europeiska spelen

Guld: Tommy Macias (judo, 73 kg), Stefan Nilsson (skeet), Sofia Mattsson (brottning, 53 kg).

Silver: Herrlag, bordtennis (Kristian Karlsson, Mattias Falck och Jon Persson).

Brons: Anna Bernholm (judo, 70 kg), Agnes Alexuisson (boxning, 60 kg), Alex Bjurberg Kessidis (brottning, 77 kg), Jessica Castles (gymnastik, fristående).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.