Foto: Bildbyrån

Kanadensiska gymnaster vittnar om övergrepp

Publicerad

I ett öppet brev vittnar 70 gymnaster om missförhållanden och övergrepp inom sporten.

Nu har Kanadas gymnastikförbund svarat.

”Vi håller med undertecknarna till punkt och pricka”, skriver förbundet i ett uttalande.

Det öppna brevet, som publicerades under måndagen, är undertecknat av totalt 70 kanadensiska gymnaster på landslagsnivå.

I brevet berättar gymnasterna om känslomässiga, fysiska och sexuella övergrepp av kanadensiska tränare. Många av idrottarna ska ha blivit utsatta som minderåriga.

Gymnasterna skriver också att rädslan för hämnd och bestraffning hindrat dem från att våga tala om den ”giftiga kulturen och missförhållandena” som finns i sporten.

Förbundet: ”Vi är en del av lösningen”

Styrelsen i det kanadensiska gymnastikförbundet ställer sig bakom gymnasterna i det öppna brevet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Vi håller med undertecknarna till punkt och pricka, att vi är en del av lösningen för att skapa en positivt kulturförändring i Kanada och även globalt”, skriver förbundet i ett uttalande.

Kanadas gymnastikförbund medger att det behövs ett bättre system som gör det lättare att anmäla övergrepp och andra missförhållanden.

Man håller dessutom med gymnasterna, som kräver en oberoende utredning, att en utredning är nödvändig samt att förbundet behöver stärka sitt arbete med att skapa en miljö där alla trivs.

”För att åstadkomma det kommer vi att fortsätta vårt arbete med våra nationella motsvarigheter inom sporten, med vårt internationella organ och med andra länder för att få till en attitydförändring inom sporten”.

Finns luckor i hanteringen

Dessutom skriver förbundet att mer arbete behöver göras för att säkerställa säkerheten inom idrotten och att det är uppenbart att det finns luckor i hanteringen av säker idrott.

”Gymnastiken har varit föremål för många oberoende granskningar av missförhållanden och kränkande beteende, som först fram både genom det straffrättsliga systemet men också genom rösterna från modiga individer”, skriver förbundet.

”Gymnastiken i Kanada är inte immun mot de här frågorna och det kanadensiska förbundet har tagit itu med varje klagomål som kommit till oss”.

KLIPP: Forskaren: Övergrepp inom gymnastiken ett globalt problem (3 mars 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren förklarar: därför sker övergrepp inom gymnastiken Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer