Två svenska EM-guld i truppgymnastik: ”Jag är i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Två guld och ett silver.

Det blev Sveriges resultat i lördagens final i EM i truppgymnastik när mixedtruppen och damerna vann guld och herrarna tog silver.

– Jag är i chock över att vi klarade av det så bra trots stresspåslaget, säger damtruppens Viktoria Larsson till SVT Sport efter succén.

På torsdagen tog sig samtliga seniorlandslag till final i truppgymnastik – och formen höll i sig till lördagens final i portugisiska Odivelas.

Den svenska mixedtruppen inledde med dagens första EM-guld innan damerna följde upp med att göra samma sak. För herrarna blev det nytt silver när Danmark drog det längsta strået.

Försvarade EM-guldet

Den svenska mixedtruppen inledde EM-succén och Sverige, som tog högsta poäng i det fristående programmet under kvalet, fortsatte att briljera på golvet inför publikens stora jubel. Handståendet satt precis där det skulle och totalt landade laget på fantastiska 20,400 poäng – med hela 8,650 i svårighet.

Svenskarna behövde sedan endast 16,75 poäng i finalens sista gren, tumbling, för att ro hem mästartiteln. Trots ett fall dök 17,85 poäng upp på resultattavlan och när svenskorna sedan åkte upp i topp med högsta poäng på 54,450 poäng bröt ett stort glädjejubel ut i hela arenan.

Nytt guld för damerna: ”I chock”

Bara timmar senare skulle de svenska damerna återupprepa guldsuccén. Det blev en riktig rysarfinal för den svenska damtruppen som låg hack i häl, efter jätterivalen Island, inför sista grenen.

Med ett fall i trampetten och ett fall i fristående var svenskorna tvungna att göra tre suveräna varv i tumblingen för att kamma hem en förstaplats och försvara mästartiteln. Och som de presterade.

– Det var lite svajigt i början så inför tumblingen var alla lite skakiga. Men vi lyckades hitta fokuset och levererade en tumbling som var helt otrolig, jag är i chock över att vi klarade av det så bra trots stresspåslaget. Vi var väldigt tajta med Island vilket gjorde att pulsen gick upp en aning, säger guldhjältinnan Viktoria Larsson till SVT Sport efter succén.

Med en totalpoäng på 57,650 slutade svenskorna endast 0,2 poäng före Island, och därmed försvarade Sverige dubbla guldmedaljer i EM.

– Det känns helt fantastiskt, vilket prestation hela laget har gjort, jag är så stolt över varenda en, säger Larsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.