Alla tre lag tog sig vidare till final Foto: Svenska gymnastikförbundet

Sverige till EM-final – i alla tre klasser: ”Känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är höga förväntningar på Sverige vid EM i truppgymnastik efter att de stod för det historiskt bästa EM-deltagandet senast i Slovenien 2016. Och det blev en minst sagt lyckad inledning för de svenska seniorlandslagen när alla tre tog sig vidare till final under torsdagen.

– Det känns fantastiskt att vi placerade oss så bra, säger Fanny Törngren från mixedtruppen till SVT Sport.

Mixedklassen var först ut i kvalet och placerade sig på förstaplats, före rivalen Danmark.

– Det känns fantastiskt att vi placerade oss så bra. Vi är jätteglada och det känns härligt att ha fått känna på stämningen i arenan under kvalet, säger Fanny Törngren till SVT Sport.

Det blev högsta poäng i fristående och tre klockrena varv i kvalets sista gren, tumbling.

– Det kändes absolut skönt att ha tävlingens högsta poäng, dock hade vi lite missar som vi vanligtvis inte brukar ha så vi kan ändå göra bättre ifrån oss på friståendet, säger Törngren och fortsätter:

– Tumblingen var verkligen kvalets höjdpunkt. Alla gjorde sitt yttersta vilket var så himla kul!

Damerna även de bäst i kvalet

Även damerna inledde kvalet med att briljera i fristående vilket lade grund för ytterligare en svensk förstaplacering. Totalt 56,750 poäng och högsta poäng i trampet – som genomfördes utan tveksamheter.

– Det kändes hur bra som helst. Nu längtar vi till finalen på lördag och det bådar ju gott då vi, trots några missar, placerade oss högst i dag, säger Amanda Noren från damtruppen.

Vad ska ni fokusera på i finalen?

– Framförallt sätta svårigheterna i friståendet. I dag var handståendet något vingligt vilket gjorde att vi tappade en del poäng.

Den svenska herrtruppen låg på tredje plats efter det fristående programmet och tumblingen men klättrade upp till en andraplats tack vare en bra trampett. Sverige placerade sig därmed bakom suveränen Danmark.

Samtliga juniorlandslag vidare

Under onsdagen kvalade sig även de tre svenska juniorlagen sig vidare till final. Herrarna stod för en stabil insats och placerade sig på andra plats. Mixedklassen slutade även de på en andraplats och juniordamerna var bäst i kvalet och toppade med sina 53,200 poäng.

Finalen går på fredag för juniorerna och lördag för seniorerna där guldstriden förväntas stå mellan de nordiska länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.